woensdag 5 juni 2013

Amos Oz wint de Kafkaprijs


De Israëlische auteur Amos Oz heeft in Tsjechië de Franz Kafkaprijs gewonnen. De jury kende hem de prijs toe, "omdat zijn werk zo universeel is".
Een internationale jury, dit keer onder leiding van de Duitser Marcel Reich-Ranicki, reikt de prijs uit. Die is 10.000 dollar waard.
De onderscheiding gaat naar het hele oeuvre van een auteur wiens werk lezers van alle rangen, standen, landen en culturen aanspreekt.
Vorige winnaars waren onder meer Philip Roth (VS) en Nobelprijswinnaars Elfriede Jelinek (Oostenrijk) en Harold Pinter (Groot-Brittannië). Ook Haruki Murakami en John Banville wonnen deze prijs al eens.
In oktober komt Amos Oz de Kafkaprijs zelf ophalen in Praag.

Amos Oz wordt vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. Hij kreeg eerder al de Goetheprijs in Duitsland. Bekende romans van zijn hand zijn 'Black box', 'Mijn Michael', 'Een vrouw kennen'. Ook zijn autobiografie 'Een verhaal van liefde en duisternis' wordt wereldwijd als een meesterwerk beschouwd. Recent bracht hij de verhalenbundel 'Onder vrienden' uit, waarvoor hij inspiratie haalde uit zijn jaren in de kibboets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten