vrijdag 7 juni 2013

Kort literair nieuws

In deze post enkele korte nieuwtjes van het literaire front. De Spaanse schrijver Antonio Muñoz Molina en de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes winnen belangrijke literaire prijzen,  en de Britse auteur Tom Sharpe is overleden.

Antonio Muñoz Molina wint de Asturië-prijs voor literatuur

De Asturië-prijs wordt weleens de Spaanse versie van de Nobelprijs genoemd en is 50.000 euro waard. De jury loofde de diepgang van Muñoz Molina's werk en de briljante schrijfstijl van de auteur.

Voor de prijs waren er 18 kandidaten uit 11 landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar die de prijs krijgt toegekend. Hij werd al in verschillende talen vertaald, waaronder ook het Nederlands. Je vindt zijn boeken bij ons in vertaling. Lees je deze auteur liever in het Spaans? Dat kan! We hebben een drietal van zijn boeken in de originele versie.

 

Women's prize gaat naar A.M. Homes

De Women's Prize stond vorig jaar nog als de Orange Prize bekend. Het is, zoals de huidige naam zegt, een literaire prijs waarvoor alleen vrouwelijke Engelstalige schrijvers in aanmerking komen. Het prijzengeld bedraagt 30.000 Britse pond.

A.M. Homes won de prijs voor  haar roman 'May we be forgiven', in het Nederlands vertaald als 'Vergeef ons'.

Deze roman is een satire "waarin de Amerikaanse droom op zijn kop wordt gezet". Hoofdpersonage Harold Silver raakt verstrikt in een gezinsdrama, verliest op korte tijd alles, en probeert zijn leven weer op poten te zetten. In een verraderlijk luchtige stijl beschrijft de roman hoe Silver zijn vaak kafkaiaanse strijd voert om te redden wat er te redden valt.

Zowel de originele Engelse versie als de Nederlandse vertaling vind je bij ons in de bib. Maar ook de andere romans van A.M. Homes zijn de moeite waard!

Tom Sharpe overleden

De Britse schrijver Tom Sharpe is gisteren in Spanje overleden. Hij werd 85 jaar.

Sharpe schreef heel wat bestsellers en had vooral succes met zijn serie rond Wilt. Er verschenen zes boeken rond leraar Henry Wilt, die het hard te verduren krijgt door de streken van zijn vierling en zijn snobistische vrouw.

De auteur stond bekend om zijn satirische schrijfstijl en wrange humor. Enkele van zijn boeken werden verfilmd voor televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten