woensdag 5 juni 2013

A.F.Th. van der Heijden wint de Hooftprijs

A. F. Th Van der Heijden (°1951) krijgt de P.C. Hooftprijs. De jury waardeerde zijn werk omdat zijn stijl "ongeremd en retorisch" is, " weinig beperkingen kent en soms uit zijn eigen zinsverband barst".

Van der Heijden schreef nu al bijna 30 boeken, maar de jury beschouwt die als "één werk. Uit het één groeit het ander en soms is een nieuw boek nodig om een vorig te begrijpen". En nog volgens de jury: "Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen."

Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs is 60.000 euro waard en wordt sinds 1947 (de 300ste verjaardag van het sterfjaar van Pieter Corneliszoon Hooft) afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De uitreiking vindt traditioneel plaats in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Al meer dan eens bekroond

Van der Heijden kreeg recent de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs voor zijn roman 'Tonio', over de dood van zijn enige zoon in een verkeersongeluk. In januari van dit jaar ontving hij al de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk.

Van 'Tonio' is al een Duitse vertaling verschenen, en er volgen nog een Engelse, Hongaarse en Chinese. Het boek wordt ook verfilmd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten