vrijdag 30 augustus 2013

De Ierse dichter Seamus Heaney is overleden

De Ierse dichter, toneelauteur, vertaler en Nobelprijswinnaar Heaney is overleden. Hij werd beschouwd als de belangrijkste Ierse dichter sinds Yeats. Hij overleed in een ziekenhuis in Dublin, en werd 74.

Seamus Heaney werd geboren in Noord-Ierland, maar verhuisde naar Ierland. Hij werd leraar, docent en gastprofessor poëzie, ook in het buitenland, en een veelgelauwerd dichter. Dat leverde hem de Nobelprijs voor literatuur op in 1995.
Critici noemen Heaney de grootste Ierse dichter sinds William Butler Yeats, die ook de Nobelprijs won (Samuel Beckett is de derde Ier in het Nobelgezelschap). Heaneys verzen zijn toegankelijk. Hij schreef over onderwerpen als familie, platteland, natuur, liefde. Zijn eerste bundel 'Death of a naturalist' verscheen in 1966. Er volgden er daarna nog 12. Daarnaast schreef Heaney twee toneelstukken en vier prozawerken over poëzie.

De gedichten van Seamus Heaney zijn ook in het Nederlands vertaald. Begin 2013 kwam zijn twaalfde bundel 'District en Circle' uit in een tweetalige editie bij Meulenhoff.

Seamus Heaney was een katholieke Noord-Ier, die zijn nationalisme niet onder stoelen of banken stak. Hij dichtte ooit "be advised, my passport's green. No glass of ours was ever raised to toast the Queen". Hij schreef ook over de 'troubles' in Noord-Ierland, ondermeer in de bundels 'Wintering Out’ uit 1972 en in 'North' uit 1975.

De bib heeft een aantal dichtbundels van Seamus Heaney in de collectie. Er zijn daarnaast ook heel wat tijdschriftartikels over deze dichter te vinden in de bib.
Meer te weten komen over deze dichter kan ook op de auteurspagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten