donderdag 1 augustus 2013

Philippe Delaby wint Gouden Potlood

Op het Stripfestival van Middelkerke heeft Philippe Delaby (52) het Gouden Potlood in de wacht gesleept. De Waalse tekenaar verwierf vooral bekendheid door Murena, een stripreeks over het antieke Rome in de eerste eeuw na Christus.

Met deze prijs wordt een carrière van 25 jaar bekroond. "Ik heb een veeleer atypisch parcours afgelegd", vertelde de tekenaar. "Het succes is beetje bij beetje gekomen, nadat ik eerst vooral korte verhalen tekende."

In 1997 startte Delaby met de reeks Murena. "Die strip was toch vrij gedurfd op erotisch vlak. In het najaar verschijnt er een speciale versie waarin dat aspect nog explicieter behandeld wordt. Er wordt ook uitleg geven over erotiek in het oude Rome."

Op het stripfestival van Middelkerke wordt sinds 2000 ook een rookie van het jaar gekozen. Die prijs ging dit jaar naar Bruno De Roover (40). De tekenaar werkte lang voor Studio 100 en tekende zes jaar lang de populaire reeks 'Café Cowala' in P-Magazine. "Ik ben natuurlijk blij met de erkenning, maar vanavond toch ook vooral met de gratis witte wijn", grapte De Roover.Het stripfestival op het Arthur De Greefplein loopt nog tot 4 augustus. Het festival brengt dit jaar een eerbetoon aan Willy Vandersteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten