dinsdag 27 augustus 2013

Misdaadschrijver Elmore Leonard overleden

De Amerikaanse misdaadauteur Elmore Leonard is overleden. Hij was aan zijn 46ste misdaadverhaal bezig toen hij werd getroffen door een beroerte. Leonard werd 87 en overleed in het ziekenhuis.


Leonard werd geboren in New Orleans, maar verhuisde naar autostad Detroit, waar zijn vader bij General Motors werkte. Elmore ‘Dutch’ Leonard (‘Dutch’ heeft niets met Nederland te maken, maar met pitcher Dutch Leonard) begon met schrijven toen hij voor een reclamebureau werkte. Hij stond iedere ochtend om vijf uur op, om twee uur te kunnen schrijven voor hij naar zijn werk ging. Hij koos westerns uit als onderwerp, omdat die destijds populair waren en er genoeg pulpbladen waren die voor korte verhalen over het Wilde Westen wilden betalen. Hij debuteerde in 1952 met zijn eerste roman, The Bounty Hunters. In de jaren erna zouden er nog meer westerns volgen. Toen de interesse in het onderwerp begon af te nemen, schakelde hij over naar het misdaadgenre, wat een gouden greep bleek. Zijn stijl was no-nonsense, zonder franje, en zijn personages waren van het stoere, zwijgzame type. Leonard bundelde ooit een lijstje tips in '10 Rules of Writing', en ook dat werd een bestseller.

Verschillende van Leonards misdaadverhalen haalden het witte doek: 'Hombre', '3.10 to Yuma', 'Get Shorty'. 'Rum Punch' werd door Quentin Tarantino verfilmd  onder de titel 'Jackie Brown'.

Vorig jaar kreeg Elmore Leonard tijdens de Amerikaanse National Book Awards een prijs voor z'n hele oeuvre. Eind 2011 was hij met zijn zoon te gast op het Crossing Border Festival in Antwerpen en Den Haag. De misdaadliteratuurwebsite Crimezone.nl had toen een interview met hen beiden.

Een kleine greep uit zijn indrukwekkende oeuvre vind je bij ons in de bib.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten