donderdag 1 augustus 2013

Internationaal succes voor film Allez, Eddy!

'Allez, Eddy!', het speelfilmdebuut van Gert Embrechts, won vorig weekend twee prijzen: de Publieksprijs in Long Island (New York) en een Speciale Vermelding in Fiuggi (Italië).

De film vertelt het verhaal van Freddy, een jongen die wielrenner wil worden en dolgraag zijn held, Eddy Merckx, wil ontmoeten. Op een dag opent in zijn dorp de eerste supermarkt, tot grote schrik van Freddy's vader, de lokale slager. De supermarkt organiseert een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx mag ontmoeten. Freddy wil meerijden, maar dat is tegen de wil van zijn vader.

De hoofdrol in 'Allez Eddy' wordt gespeeld door de elfjarige Jelte Blommaert. Peter Van den Begin speelt de rol van de vader. Verder spelen onder meer ook Barbara Sarafian, Els Dottermans en Stefaan Degand mee.

Prijzen...

Op het achttiende Stony Brook Film Festival op Long Island, New York, kreeg de film van Gert Embrechts de Publieksprijs. Op hetzelfde ogenblik ontving de film ook een Speciale Vermelding van de Italiaanse pers tijdens het Family Festival in het Italiaanse Fiuggi. De persjury in Italië was onder de indruk van de vertolkingen in de film, alsook van de reconstructie van de jaren ’70. Verder loofde de jury de ‘originaliteit waarmee de regisseur het centrale thema behandelt, zowel op het vlak van verhaal als van stijl.’

... en nog eens prijzen

Na zijn release in België in het voorjaar van 2012, begon 'Allez, Eddy' aan een internationale tour die al enkele prijzen opleverde. Op het Internationale Kinder- en Jeugdfilmfestival Schlingel in het Duitse Chemnitz won de film de prijs voor de Beste Film en kreeg Jelte Blommaert de prijs voor de Meest Overtuigende Jonge Acteur. Jelte kreeg ook de prijs voor Beste Nieuwkomer tijdens de Skykid.com Coming-of-Age Movie Awards waar de film ook werd uitgeroepen tot Beste Internationale Film. En op het Internationaal Filmfestival van Palm Springs eindigde 'Allez, Eddy!' in de top drie van publiekslievelingen.

Ondertussen heeft de Amerikaanse betaalzender HBO (Home Box Office) de uitzendrechten van Allez, Eddy! aangekocht voor zijn netwerk in o.a. Zuid-Amerika. De rechten werden ook verkocht aan Iran.

Maar je hoeft niet naar het buitenland om deze film (nog) eens te bekijken, je kan hem gewoon ontlenen bij ons in de bib!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten