vrijdag 8 maart 2013

Jeugdauteurs Els Beerten en Kristien Dieltiens vallen in de prijzen

Vorige zaterdag ontving Els Beerten de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur, gisteren maakte Kristien Dieltiens plaats in haar prijzenkast voor de Woutertje Pieterse Prijs 2013.

Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

De jury huldigde Els Beerten voor haar roman Allemaal willen we de hemel. Dit veelvuldig bekroond verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van 4 kinderen. In elk hoofdstuk kruipt de schrijfster in het hoofd en de gedachtewereld van één van de hoofdrolspelers. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken.

Aan de Vlaamse Cultuurprijs is een bedrag van 12500 euro verbonden, en een bronzen beeldje van Philip Aguirre.


Woutertje Pieterse Prijs gaat naar Kristien Dieltiens

De Antwerpse schrijfster won deze prestigieuze prijs voor haar jeugdroman Kelderkind.
Dit boek vertelt het verhaal van Manfred, een jongen met een hazenlip, en het historische personage Kaspar Hauser, die tot zijn zestiende in een kelder leefde. Twee jongens die buiten de maatschappij vallen en wiens levensverhalen met elkaar verbonden worden.

Kelderkind haalde het van 126 andere in 2012 verschenen Nederlandstalige jeugdboeken. Het is nog maar de vierde keer dat de Woutertje Pieterse-prijs naar een Vlaming gaat. Eerder wonnen Anne Provoost met Vallen, Bart Moeyaert met Broere en Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut met Het geheim van de keel van de nachtegaal ook deze prijs.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten