dinsdag 7 mei 2013

Tommy Wieringa valt nogmaals in de prijzen

Zaterdag mocht Tommy Wieringa bij de uitreiking van de Gouden Boekenuil al de Lezersprijs in ontvangst nemen. En gisteren was hij dan aan de beurt voor een grotere prijs: de Libris Literatuurprijs.

De winnaar van het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar werd bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. Wieringa krijgt 50.000 euro. Het bekroonde boek heet Dit zijn de namen.


De enige Vlaming op de shortlist van genomineerden was Elvis Peeters met Dinsdag. De andere genomineerden waren Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Esther Gerritsen (Dorst), Christiaan Weijts (Euforie) en Oek de Jong (Pier en oceaan).

Dit zijn de namen gaat over twee explosieve thema's: godsdienst en migratie. De roman volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd. "Het is moeilijk te zeggen waarom 'Dit zijn de namen' het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", zo verwoordde de jury het.

Wieringa brak in 2005 door met Joe Speedboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten