dinsdag 7 mei 2013

Oek de Jong wint Gouden Boekenuil

De Gouden Boekenuil werd zaterdag uitgereikt aan de Nederlandse schrijver Oek de Jong voor zijn boek Pier en Oceaan. Oek de Jong kreeg een geldprijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

"Pier en oceaan roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen", zo staat in het verslag van de vakjury, die werd voorgezeten door Friedl' Lesage en verder bestond uit recensenten en literatuurkenners Wim Brands, Diane Broeckhoven, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau en Frederick Vandromme.

Prijs van de lezersjury

De lezersjury van honderd lezers bekroonde dan weer een andere Nederlander: Tommy Wieringa ontving de lezersprijs voor Dit zijn de namen.

De lezersprijs was goed voor een bedrag van 2.500 euro en een pen van Montblanc. Dit zijn de namen gaat over een groep verwilderde vluchtelingen die opduiken in een grensstad in de steppe en er angst en onrust veroorzaken. De lezersjury werd voorgezeten door Bent Van Looy.


Genomineerden

De overige genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren de Vlaming Peter Terrin (Post mortem) en de Nederlanders Arnon Grunberg (De man zonder ziekte) en Marja Vuisje (Ons kamp).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten