donderdag 31 januari 2013

Kunstenaar Roger Raveel overleden

Gisteren is Roger Raveel overleden, één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van ons land. Hij schilderde in verschillende stijlen, zowel figuratief als abstract, maar werd vooral bekend als voorman van de 'Nieuwe Visie'. Van de 'Nieuwe Visie' maakten behalve Raveel ook schilders als Raoul de Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen deel uit. Hun voornaamste realisatie waren de schilderingen in de kelder van het kasteel van Beervelde.

Raveel combineerde in zijn werk beelden uit het alledaagse leven met geometrische figuren. Hij integreerde ook objecten in zijn schilderijen en ooit zelfs een levende duif in een kooi.

Het grote thema van Raveel was de invloed van het moderne leven op de landelijke omgeving van zijn dorp Machelen-aan-de-Leie, dat hij nooit verliet.

Tot zijn bekendste doeken behoren 'Herinneringen aan het doodsbed van mijn moeder' en 'Neerhof met levende duif'. Zijn werk was vooral geliefd in België, maar ook in Nederland exposeerde hij geregeld. Verder nam hij deel aan grote internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië. In 1999 ging het naar hem genoemde museum open in Machelen, waar een groot overzicht van zijn werk bewaard wordt.

De uitvaartplechtigheid voor Roger Raveel vindt plaats op zaterdag 9 februari om 11 uur in de parochiekerk van Machelen-aan-de-Leie.

Het gemeentebestuur van Zulte opent morgen een rouwregister in het gemeentehuis en ook in het Raveelmuseum kunnen mensen met een afscheidsboodschap terecht. Het museum, in de Gildestraat in Machelen-aan-de-Leie, plant op een latere datum, in overleg met Raveels familie, een herdenkingsplechtigheid.

Kennismaken met het werk van Raveel?

Voor wie kennis wil maken met het werk van Roger Raveel, of de kennismaking wil hernieuwen, hebben we in de bib een aantal boeken en tijdschriftartikels ter beschikking. Je vindt ze momenteel op een aparte boekenstand in de bib.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten