vrijdag 21 september 2012

Werelddag Alzheimer

Vandaag is het Alzheimerdag, een dag die is uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om meer aandacht te besteden aan deze ziekte en de gevolgen ervan voor de betrokkene en zijn omgeving.

Wil je meer weten over deze ziekte? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Er zijn informatieve boeken, boeken met getuigenissen, en ook dvd's. In de kijker vandaag een documentaire op dvd: Verdwaald in het geheugenpaleis van Klara Van Es.
 

Verdwaald in het geheugenpaleis (dvd)


Belgisch-Nederlandse documentaire (2010) van Klara Van Es over leven met dementie, gezien door de ogen van mensen die eraan lijden.

Een mooie en verhelderende documentaire over dementie. De Vlaamse Klara Van Es ging als vrijwilligster in het wooncentrum werken om de personages die ze filmde eerst goed te leren kennen.

Acht vrouwen met beginnende dementie vormen de leefgroep Iduna in woonzorgcentrum De Bijster in Essen. In de eerste fase van hun ziekte wisselen vlagen van helderheid, vergetelheid en afwezigheid elkaar constant af. Langzaam maar zeker brokkelt hun (zelf)bewustijn af. Anita, een zelfbewuste Hollandse van stand, is zich soms pijnlijk bewust van het feit dat ze de ziekte heeft. Louise is een volkse schippersvrouw uit Gent en Alice, uit Stabroek, is de ruwe bolster met een blanke pit. Behalve hun ziekte is er weinig wat de dames bindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten