vrijdag 25 april 2014

De Gouden Boekenuil gaat naar Joost de Vries

De roman De republiek van Joost de Vries is de winnaar geworden van De Gouden Boekenuil 2014, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. De auteur ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Joost de Vries (°1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs.
De republiek begint met de dood van Josip Brik, popfilosoof en professor in de Hitlerstudies, die sterft in onopgehelderde omstandigheden. Nu is het aan zijn rechterhand, Friso de Vos, om Briks intellectuele nalatenschap naar zich toe te trekken. Maar er zijn er meer met die ambitie en zodra Friso - jaloers, hypochonder, intelligenter dan goed voor hem is en onhandig verliefd op het meisje dat hij net heeft verlaten - probeert de concurrentie buitenspel te zetten, tuimelt hij in een verhaal dat absoluut niet het zijne is.

vlnr. Friedl' Lesage (vakjury), Joost de Vries, Stefan Hertmans, Pieter Embrechts (lezersjury)

De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Hertmans ontvangt 2.500 euro en een pen van MontBlanc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten