maandag 8 april 2013

Bart Moeyaert wint voor de zesde keer de Boekenleeuw

De Vlaamse jeugdauteur Bart Moeyaert won vorige zaterdag zijn zesde Boekenleeuw. Dat is de prijs voor het beste jeugdboek. De Boekenpauw, voor het mooist geïllustreerde jeugdboek, ging voor de tweede keer naar Tom Schamp.


Bart Moeyaert wint de Boekenleeuw voor zijn boek 'Wie Klopt daar?', een eigen versie van het Sinterklaasverhaal. "Het stilistisch sterkste boek van het afgelopen jaar. Een boek waarin elk woord gewikt en gewogen is, elke zin precies staat waar hij moet staan", zo klonk het oordeel van de jury. "Je moet het maar doen, zo je eigen stempel weten te drukken op een klassiek en zeer bekend verhaal." Moeyaert, die ook al in 1992, 1996, 2000, 2004 en 2012 bekroond werd, krijgt als laureaat een bedrag van 10.000 euro.

Daarnaast bekroonde de jury nog twee auteurs met een Boekenwelp. Die eervolle vermeldingen gingen naar Gerda Dendooven voor Takkenkind', en naar Michael De Cock, die zowel voor 'Rosie en Moussa: de brief van papa' als voor 'Hannibal' een Boekenwelp won.

De Boekenpauw voor het mooist geïllustreerde jeugdboek ging dan weer naar Tom Schamp, voor 'Het leukste abc ter wereld'. "Het is ronduit verbluffend en spannend wat hij hier doet met letters. De fantasie, de grapjes, de verhalen, de vondsten en de kleuren die van elke pagina spatten, doen je naar adem happen", aldus de jury. Schamp won deze prijs eerder al in 2008. Hij ontvangt eveneens een geldprijs van 10.000 euro.

De Boekenpluim (een eervolle vermelding) ging naar de illustratoren Mattias De Leeuw ('De steltenloper') en Sabien Clement ('Mijn oma is van peperkoek').

Juryvoorzitster Ilse Van Hoecke reikte de prijzen uit in het Kursaal van Oostende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten