donderdag 26 september 2013

Vier mee de Europese dag van de talen

Vandaag, 26 september, is de Europese Dag van de Talen. Deze dag is een initiatief van de Raad van Europa die hiermee haar 47 lidstaten wil aansporen om jong en oud te stimuleren meer talen te leren. De enorme taaldiversiteit in ons werelddeel is immers niet alleen een hoeksteen van ons rijk cultureel erfgoed, ze is ook een middel om interculturele verschillen beter te begrijpen en te overbruggen.

Als bib doen we graag mee aan dit initiatief, en zetten onze anderstalige collectie in de kijker. Aan de ene kant is er het aspect ‘leren’ met de taalcursussen die je op weg zetten om een andere taal te leren, aan de andere kant vind je het aspect ‘lezen’ met een collectie van romans in andere talen om u tegen te zeggen!

 

Taalcursussen

Misschien ontleende je al eens een taalcursus in de bib? Of nam je afgelopen zomer een ‘Wat en hoe’ taalgids mee op reis, om je op je vakantiebestemming zo goed mogelijk te redden met een aantal basisbegrippen en veelgebruikte zinnetjes… Voor wie zich echt wil verdiepen in een taal, zijn er in de bib taalcursussen in boekvorm, op cd, op cd-rom en binnenkort ook op dvd.

We hebben taalcursussen in de meest gesproken Europese talen als Frans, Engels, Duits en Spaans, maar ook talen als Zweeds, Russisch, Chinees, Turks, Portugees… komen aan bod! Neem maar eens een kijkje in onze catalogus. Goed om weten is dat er zowel taalcursussen voor beginners als gevorderden zijn.

Ben je anderstalig, maar wil je graag Nederlands leren? Ook voor jou hebben we taalcursussen!

Lezen, maar dan in een andere taal

Je ging op reis en je nam mee… je talenknobbel! Enkele maanden geleden was je op vakantie in het buitenland. Je kreeg de kans om je talenkennis beetje bij beetje op te frissen… Nét wanneer de zinnen vlotter begonnen te komen, kondigde het einde van de vakantie zich aan. Volgend jaar dan maar weer van voren af aan beginnen? Omdat er in een jaar tijd toch wel wat stof op je ‘vocabulaire’ zal vallen…

De bib heeft een leuke tip om je woordenschat op peil te houden: lees eens een anderstalig boek. Je kan bij ons boeken ontlenen in het Frans, Engels, Spaans en Duits. Daarnaast zijn er voor de fijnproever ook nog kleine collecties boeken in het Italiaans, Portugees en zelfs Zuid-Afrikaans!

Una storia meravigliosa in quale lingua? (een schitterend verhaal in welke taal?)
Misschien spreek je nog geen vloeiend Spaans of Italiaans maar volg je dit najaar een cursus? We hebben ‘makkelijk lezen-boeken’ in verschillende talen. Ze laten je toe al heel snel iets te lezen in je nieuwe taal!
Vaak bevatten ze een woordenlijst zodat je niet steeds naar het woordenboek moet grijpen.

Eine schöne Geschichte in jeder Sprache! (een schitterend verhaal in elke taal!)
Het blijft natuurlijk niet behelpen met boeken voor beginners. Je bent al een gevorderde spreker of wordt dat binnenkort? Voor jou is er een ruim aanbod actuele anderstalige romans. Waarom lees je De schaduw van de wind niet in het Spaans? Of de winnaar van de Booker prize in de taal van de queen?

Wedden dat je volgend jaar op vakantie meteen vlot uit je woorden komt? Wanneer ze je in het buitenland complimenteren met je uitstekende talenkennis, dan horen wij het graag…

De actualiteit vanuit een ander perspectief? Nieuws in Engels, Frans en Duits? Dat moeten de anderstalige tijdschriften zijn!

In de bibliotheek vind je ook anderstalige tijdschriften zoals….
  • Time: Engelstalig tijdschrift over de internationale actualiteit en politiek
  • Der Spiegel: een Duitse blik op de Europese en internationale realiteit, met uitgebreide achtergronden bij het nieuws
  • Le Vif l’express: de Franstalige Knack: internationale en Belgische politiek vanuit Franstalig perspectief
  • Le monde hebdomadaire: een uitgave van de Franse krant Le Monde, een volledige week nieuws uit Frankrijk en de rest van de wereld, verzameld in één krant
  • Coup de foudre: speciaal voor jongeren geschreven Frans tijdschrift. Over wat jongeren vandaag bezighoudt, en met dossiers over de actualiteit. Handig voor als je een werk moet maken voor de Franse les!
Je kan Coup de foudre ook ontlenen.

dinsdag 24 september 2013

12 oktober 2013: laat je verwennen in de bib!

KOM BINNEN EN ZET U


Regionale verwendag in de bibliotheek op zaterdag 12 oktober 2013 


Die dag verwelkomen wij jullie graag met een heleboel extra leuke activiteiten : er komt een heuse tuindokter, de Zwevegemse 'groen'verenigingen en -diensten zijn ook paraat, er zijn workshops voor kinderen en de bibus is ook present!

Op bezoek bij tuindokter Stefaan Bingé  - van 10u tot 12u

Problemen in de tuin: laat je adviseren door de tuindokter en genees zelf je planten. Stefaan Bingé geeft je advies in de bib.

Ontdek groen en dier in Zwevegem - van 9u tot 12

De Zwevegemse ‘groen’verenigingen en -diensten stellen zich voor en beantwoorden al jouw vragen over compost, snoeien, de moestuin, biologisch tuinieren, natuur in Zwevegem, …

Volgende verenigingen zullen met mankracht aanwezig zijn : Natuurpunt, Velt, Werk der volkstuinen, Vereniging compostmeesters, Mina-raad, Adviesraad groen en bebloeming, de gemeentelijke groen- en milieudienst.

Wedstrijdparcours voor slimme vogels!- van 9u tot 12u

Zoek de vogelkastjes en los de vragen op, misschien win jij wel een prijs!

Geniet van een hapje en een drankje ‘natuur’lijk biologisch - van 9u tot 12u

Bezoek de bibus - van 9u tot 12u

Workshop voor kinderen om 11u

Maak zelf je smoothie met seizoensgroenten en luister naar het verhaal van Anna.
Anna is een toffe meid die allerlei avonturen beleeft, een voorbeeld voor alle kleutertjes.

Groene vingertjes voor kinderen - van 9u tot 12

Plant een tuinbol of maak je eigen kiembakje

donderdag 19 september 2013

Graphic novels in de kijker


In het Brusselse Stripmuseum is een retrospectieve geopend rond de Amerikaan Will Eisner, een van de grootmeesters van het beeldverhaal van de twintigste eeuw. De New Yorkse jood staat bekend als de vader van de graphic novel. Zwaar tegen zijn zin schiep hij ook een soort geüniformeerde superheld, The Spirit.

Toen Will Eisner in 2005 op 88-jarige leeftijd de geest gaf, was de stripwereld in diepe rouw. Zijn hele leven had de in New York geboren en getogen stripauteur getracht de betere strip af te leveren. Met succes. Nu nog wordt hij beschouwd als de grondlegger van de zogenaamde graphic novel, een genre dat meer literair van toon is, dat diepliggende verhalen vertelt en mensen van vlees, bloed en vooral emoties opvoert.



Graphic novels in de bib

Ben je geïnteresseerd in strips en graphic novels? Loop dan eens langs de rekken met strips in de bib. We hebben een collectie van meer dan 300 graphic novels, waaronder één van Will Eisner: Fagin de jood.

De retrospectieve vindt plaats van 17 september 2013 tot 2 maart 2014 in het  Belgisch Stripcentrum / Stripmuseum Brussel, Zandstraat 20, 1000 Brussel.



maandag 16 september 2013

Film 'The broken circle breakdown' wint 8 Ensors

Op het Filmfestival van Oostende heeft de Vlaamse film The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen maar liefst acht Ensors gewonnen. De filmprijzen werden uitgereikt op de slotavond van het fimfestival.

‘The Broken Circle Breakdown’ was genomineerd voor tien beeldjes. Naast de prijs voor Beste Film won de film ook in de categorie Beste Regisseur, Beste Actrice in een hoofdrol, Beste Muziek, Beste Director of photography, Beste Montage, Beste Kostuum en Beste Art Direction en Industry Award.

Offline, het regiedebuut van Peter Monsaert, nam drie Ensors mee naar huis, onder andere die voor Beste Scenario. Little Black Spiders, de openingsfilm van het festival in 2012, moest tevreden zijn met één Ensor. De film had nochtans elf nominaties gekregen, één meer dan ‘The Broken Circle Breakdown’, maar uiteindelijk ging enkel de Ensor voor Beste Debuut (Charlotte De Bruyne) naar de film van Patrice Toye.

Ook Brasserie Romantiek (Beste Actrice in bijrol) en ‘Tango Libre (Beste Coproductie) kregen een prijs. Bart De Pauw zat de jury voor.

Al deze prijswinnaars vind je in de bib!

maandag 9 september 2013

Week van de geletterdheid

Van 6 tot 13 september organiseren de 13 Centra voor Basiseducatie, Wablieft en Vocvo de 3e editie van de Week van de geletterdheid. Gedurende een hele week benadrukken deze organisaties het belang van geletterdheid. Want 1 op 7 Vlamingen is nog steeds laaggeletterd. Zij hebben niet de nodige basis in taal, rekenen, ICT en sociale vaardigheden om zelfstandig te functioneren en participeren in de maatschappij.

Makkelijk lezen in de bib

Laaggeletterden kunnen al sinds jaar en dag in de Centra voor Basiseducatie terecht. Maar ook in de bib! Wij bieden een collectie boeken aan voor mensen die niet zo goed of niet zo snel kunnen lezen. Dit zijn makkelijk-lezen boeken. Makkelijk lezen is er voor jongeren én volwassenen.
Het zijn leuke, spannende boeken of bekende verhalen.

Deze boeken krijgen een eigen plaats in de bib: ze staan samen op het rek "Makkelijk lezen".

Maar de bib heeft niet alleen boeken…er zijn ook kranten en tijdschriften.
Voor wie moeilijk leest is er de krant Wablieft. Daarin wordt elke week het belangrijkste nieuws van de week op een duidelijke, eenvoudige manier uitgelegd. Je vindt de krant Wablieft bij de makkelijk-lezen boeken.


Verhalen die je niet moet lezen

Lees je niet zo graag en luister je liever naar een verhaal, dan kan je een luisterboek meenemen.
Een luisterboek is een cd waarop een verhaal wordt voorgelezen, soms door de schrijver zelf!
Zo kan je naar verhalen luisteren op het moment dat je er zin in hebt.
Luisterboeken zijn er voor jongeren en volwassenen, met verhalen over liefde, waargebeurde verhalen, verhalen over vroeger, detectives…