vrijdag 28 juni 2013

Anne Provoost en Bart Moeyaert krijgen Zilveren Griffel

De Vlaamse jeugdschrijvers Anne Provoost en Bart Moeyaert sleepten gisteren een Zilveren Griffel in de wacht. Een Zilveren Griffel bekroont het best geschreven Nederlandstalige jeugdboek. Beide auteurs maken daarmee meteen ook kans op een Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Anne Provoost won de prijs voor haar boek Springdag, Bart Moeyaert werd bekroond voor Wie klopt daar?.
In totaal gaan dit jaar zeven auteurs naar huis met een Zilveren Griffel:
  • Kim Fupz Aakeson voor Zondag
  • Imme Dros voor Zoveel als de wereld hou ik van jou
  • Simon van der Geest voor Spinder
  • Gideon Samson voor Zwarte zwaan
  • Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop voor De slippen van Maria Bonita

Zilveren penselen en paletten

Ook de Zilveren Penselen werden uitgereikt, de prijs voor de best geïllustreerde Nederlandse jeugdboeken. Deze prijzen gingen naar Silvia Weve voor Aan de kant, ik ben je oma niet! en Charlotte Dematons voor Nederland.

Niet-Nederlandse illustratoren komen sinds vorig jaar in aanmerking voor Zilveren Paletten. Die gingen dit jaar naar Gerda Dendooven voor Takkenkind en Tom Schamp voor Het leukste abc ter wereld. Zij maken allebei kans op het Gulden Palet, dat samen met het Gouden Penseel wordt uitgereikt op 25 september.

dinsdag 25 juni 2013

De bib voorspelt een spannende zomer

Wou je liever dat we je een warme zomer voorspelden? Dat kan ook, want je zult het weer warm krijgen deze zomer. Met het juiste boek in je valies of op de ligzetel zal het zweet je uitbreken, zul je je hart in de keel voelen kloppen!

Een zomer met veel zon, warme temperaturen en koele drankjes op een terras… kunnen we je niet beloven, al wensen we je het wel van harte toe. Wat we wel met zekerheid kunnen voorspellen, is dat deze zomer spannend wordt.

Moorden dicht bij huis

Je leest graag Aspe of Deflo maar hebt alles van hen al gelezen? Waarom dan niet eens Michael Berg geprobeerd? Michael Berg won eind mei de Gouden Strop voor zijn thriller Nacht in Parijs. Vorig jaar won de Vlaming Bram Dehouck zelfs twee prijzen voor Een zomer zonder slaap. Andere thrillerschrijvers in het Nederlands zijn o.a. Patrick De Bruyn, Bavo Dhooge en Bob Van Laerhoven.

Of in het hoge Noorden

Heb je wel iets met Scandinavië? Je hebt alles al gelezen van Henning Mankell, Liza Marklund, Karin Fossum? Gelukkig is de voorraad thrillerschrijvers in het Noorden van Europa bijna onuitputtelijk. Alternatieven zijn er dan ook genoeg: Viveca Sten, Hakan Ostlundh, Lars Kepler, Camilla Läckberg, Kristina Ohlsson, Hakan Nesser… te veel om op te noemen!

Over de grote plas

Onlangs is de nieuwste van Karin Slaughter verschenen, zeker een aanrader als je het in de VS wil zoeken. Ongelooflijk spannend, en dan ook vaak uitgeleend… Gelukkig is ook Karin Slaughter niet alleen: waarom lees je niet eens iets van Lisa Gardner, Tess Gerritsen, Jeffery Deaver, Dan Brown, Michael Connelly?

Over het Kanaal

Het genre van de detectiveroman moet wel bijna in Groot-Brittannië ontstaan zijn. Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Inspector Morse en Miss Marple behoren tot de klassiekers. Maar ook nu wordt over het Kanaal nog heel veel spannends geschreven. Peter James, Ruth Rendell, Peter Robinson, Val McDermid en vele anderen komen ook nu nog regelmatig met pareltjes van detectiveromans op de proppen.

En zelfs bij God in Frankrijk!

En als je dacht dat thrillerschrijven aan schrijvers in Germaanse talen is voorbehouden, dan heb je het verkeerd voor! Fred Vargas is al lang een grote naam in Frankrijk, en ook Franck Thilliez schrijft boeken die je moeilijk weg kunt leggen. Voor wie het liefst in de taal van Molière leest, is Maxime Chattam een aanrader: we hebben een aantal van zijn boeken in het Frans.

Met de teletijdmachine

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het genre van de historische thriller, dat aan een opmars bezig is. Philip Kerr legt zich met zijn detectives toe op de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ga je liever wat verder terug in de tijd? Dan kunnen we je van harte C.J. Sansom aanbevelen, die zijn personages bloed laat vergieten in de tijd van Hendrik VIII.

Verkies je spanning om te ontspannen tijdens de vakantie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk de thematafels of snuister op het rek.

Spannende boeken kan je het hele jaar door lezen, maar vooral in de zomermaanden vliegen ze als zoete broodjes de deur uit. Kom dus zeker tijdig je vakantielectuur kiezen in de bib of op de bibus.

Thrillerlezers verwennen

Traditiegetrouw worden thrillerlezers in de zomermaanden in de watten gelegd. Er verschijnen veel nieuwe thrillers, dus je kan met spannend nieuw leesvoer in je koffer op reis vertrekken. En dit jaar sprak Cobra.be met twee bekende thrillerschrijvers: de Amerikaanse Karin Slaughter en de Noor Jo Nesbo.

Je vindt beide interviews op de website van Cobra:



vrijdag 21 juni 2013

Acteur James Gandolfini overleden

De Amerikaanse acteur James Gandolfini is onverwacht overleden. Op vakantie in Rome stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval.


De 51-jarige acteur was vooral bekend voor zijn hoofdrol als Tony Soprano in de televisiereeks The Sopranos.  De serie liep gedurende zes seizoenen (van 1999 tot 2007). In de serie staat Tony Soprano aan het hoofd van een beruchte maffiafamilie in New Jersey. Hij kampt met paniekaanvallen en familiale problemen en gaat daarvoor naar een psychiater. Je vindt alle seizoenen van The Sopranos in onze dvd-collectie.
 
 
 
 
James Gandolfini speelde o.a. ook in films als True romance, 8mm en The juror. Recent was hij ook te zien in Killing them softly en Zero dark thirty. Al deze films vind je nu of binnenkort in onze collectie.

dinsdag 18 juni 2013

Vlaamse films bekroond in Portugal

Op het filmfestival van Setubal in Portugal vielen zaterdag 4 Vlaamse films in de prijzen. The broken circle breakdown van Felix Van Groeningen mocht drie prijzen in ontvangst nemen, waaronder de hoofdprijs van het festival. Heb je deze film nog niet gezien? Dan is het goede nieuws dat hij sinds vorige week beschikbaar is in de bib (al moet je hem misschien wel reserveren...).

Brasserie Romantiek, van Joël Vanhoebrouck sleepte de publieksprijs in de wacht. Regisseur Peter Monsaerts werd bekroond met de prijs voor de beste debuutfilm voor Offline. Beide dvd's vind je binnenkort in onze collectie.

Ten slotte viel ook Anke Blondé nog in de prijzen: zij won de Mario Ventura-award voor haar korte film Dura Lex. Deze prijs bekroont jaarlijks het beste scenario van een Europese kortfilm.

woensdag 12 juni 2013

Fietsen voor bibliotheken: ook de bibus zal erbij zijn



Het is bijna zover! Dinsdag 18 juni trapt Cycling for Libraries zich op gang in Amsterdam. Deze editie, de Coastside route, loopt helemaal tot in Brussel via Brugge, Gent en Affligem.


Wat betekent “Cycling for libraries”?


Cycling for libraries is een internationale fietsconferentie voor bibliothecarissen en bibliotheekliefhebbers. Het evenement wil bibliotheken promoten en mensen bewustmaken van de belangrijke dienstverlening die bibliotheken aanbieden aan de gemeenschap waarvoor ze werken.

Cycling for libraries is een conferentie waarbij de blootstelling aan powerpointpresentaties minimaal is, net zoals het zitten luisteren naar toespraken in zalen.

Bibus begroet fietsende bibliothecarissen op 23 juni

In Nederland staan onder meer Amsterdam, Den Haag, Delft en Renesse op het programma. Zondag 23 juni steken de honderd fietsende bibliothecarissen de grens over. Die dag bezoeken ze de bibliotheek van Oostkamp, waar ook de bibus van de partij zal zijn!

Zin om (gratis) een dag mee te fietsen of één van de unconferences of seminaries bij te wonen? Dat kan!

Hierbij de route en het programma:
  • Zondag 23 juni – van Brugge naar Gent
12.00 u. bezoek Openbare Bibliotheek – Infopunt Oostkamp en Bibus Zwevegem
… vertrek naar Gent
18.00 u. unconference in DOK
  • Maandag 24 juni – van Gent naar Affligem
10.00 u. bezoek Openbare Bibliotheek Gent
11.00 u. bezoek Boekentoren
13.00 u. vertrek naar Dendermonde
… bezoek Openbare Bibliotheek Dendermonde in aanwezigheid van Minister van Cultuur Joke Schauvlieghe
… vertrek naar Affligem
  • Dinsdag 25 juni – van Affligem naar Brussel
… bezoek Openbare bibliotheek Affligem
… bezoek Openbare bibliotheek Gooik
… bezoek Nederlandstalige Openbare Bibliotheek Elsene ‘Sans Souci’ en Bibliothèque Publique Communale Francophone d’Ixelles
… aankomst op de Grote Markt (verzamelen achter de Beurs)
… avondfeest
  • Woensdag 26 juni – Brussel
09.00 u. verzamelen aan het Paleizenplein
09.30 u. vertrek vanaf het Paleizenplein naar het Luxemburgplein
10.00 u. Europees Parlement: afgifte ‘memorandum’
11.30 u. Vlaams Parlement: ontvangst en lunch (in besloten kring)
… bezoek Muntpunt
17.30 u. Europees Parlement: ontvangst, bezoek parlementsbibliotheek en receptie (in besloten kring)
… after-party

dinsdag 11 juni 2013

150 jaar Louis Couperus

Gisteren, 10 juni, was het 150 jaar geleden dat Louis Couperus geboren werd. Hij was een grote naam in de Nederlandse literatuur. Hij beoefende vele literaire genres: gedichten, verhalen, romans, reisverslagen, feuilletons en sprookjes. Hij schreef meer dan 50 werken. Daarnaast was hij een echte reiziger: Italië en Zuid-Frankrijk waren geliefde pleisterplekken, en hij ging als journalist naar Azië en Afrika.

Titels als Eline Vere, De stille kracht, Van oude mensen de dingen die voorbijgaan, doen nog bij veel mensen een belletje rinkelen. Het zijn niet toevallig ook verfilmde boeken.

Couperus wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. Je vindt nog heel wat van zijn boeken bij ons in de bib. Ze staan in het magazijn, maar je kan ze gewoon vragen aan de balie, dan halen we ze voor je op.

Ook in de collectie: 3 verfilmingen van Couperus' werk en 2 luisterboeken. Die zijn gewoon in de bib op het rek te vinden.

Meer informatie over Couperus:

Schotse schrijver Iain Banks overleden


De Schotse schrijver Iain Banks, auteur van The wasp factory, is overleden. Hij werd 59 jaar. In april had hij nog laten weten dat hij leed aan kanker. Zijn laatste boek dat nog deze maand verschijnt, gaat over zijn ziekte. Banks schreef romans en sciencefiction.


Iain Banks brak in 1984 wereldwijd door met zijn debuut The wasp factory, vertaald als De wespenfabriek. Het succes stelde hem in staat om zich voltijds aan het schrijven te wijden.

Zijn eerste sciencefictionroman schreef hij in 1987. Sciencefiction publiceerde hij onder de naam Iain M. Banks. De tussen-M liet hij weg voor zijn andere romans.

Banks was een van de toonaangevende hedendaagse Britse auteurs en kwam regelmatig op radio en tv. Vóór hij bekend werd als schrijver, tijdens zijn studententijd, was hij zelfs al te zien als figurant in de film 'Monty Python and the Holy Grail'.

Wil je graag iets lezen van Iain Banks? Neem dan hier een kijkje in onze catalogus en maak je keuze!

vrijdag 7 juni 2013

Kort literair nieuws

In deze post enkele korte nieuwtjes van het literaire front. De Spaanse schrijver Antonio Muñoz Molina en de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes winnen belangrijke literaire prijzen,  en de Britse auteur Tom Sharpe is overleden.

Antonio Muñoz Molina wint de Asturië-prijs voor literatuur

De Asturië-prijs wordt weleens de Spaanse versie van de Nobelprijs genoemd en is 50.000 euro waard. De jury loofde de diepgang van Muñoz Molina's werk en de briljante schrijfstijl van de auteur.

Voor de prijs waren er 18 kandidaten uit 11 landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar die de prijs krijgt toegekend. Hij werd al in verschillende talen vertaald, waaronder ook het Nederlands. Je vindt zijn boeken bij ons in vertaling. Lees je deze auteur liever in het Spaans? Dat kan! We hebben een drietal van zijn boeken in de originele versie.

 

Women's prize gaat naar A.M. Homes

De Women's Prize stond vorig jaar nog als de Orange Prize bekend. Het is, zoals de huidige naam zegt, een literaire prijs waarvoor alleen vrouwelijke Engelstalige schrijvers in aanmerking komen. Het prijzengeld bedraagt 30.000 Britse pond.

A.M. Homes won de prijs voor  haar roman 'May we be forgiven', in het Nederlands vertaald als 'Vergeef ons'.

Deze roman is een satire "waarin de Amerikaanse droom op zijn kop wordt gezet". Hoofdpersonage Harold Silver raakt verstrikt in een gezinsdrama, verliest op korte tijd alles, en probeert zijn leven weer op poten te zetten. In een verraderlijk luchtige stijl beschrijft de roman hoe Silver zijn vaak kafkaiaanse strijd voert om te redden wat er te redden valt.

Zowel de originele Engelse versie als de Nederlandse vertaling vind je bij ons in de bib. Maar ook de andere romans van A.M. Homes zijn de moeite waard!

Tom Sharpe overleden

De Britse schrijver Tom Sharpe is gisteren in Spanje overleden. Hij werd 85 jaar.

Sharpe schreef heel wat bestsellers en had vooral succes met zijn serie rond Wilt. Er verschenen zes boeken rond leraar Henry Wilt, die het hard te verduren krijgt door de streken van zijn vierling en zijn snobistische vrouw.

De auteur stond bekend om zijn satirische schrijfstijl en wrange humor. Enkele van zijn boeken werden verfilmd voor televisie.

woensdag 5 juni 2013

Dirk Bracke viert 20 jaar schrijverschap

Eén van de bekendste en populairste Vlaamse jeugdauteurs, Dirk Bracke, vierde op 4 juni zijn zestigste verjaardag. In 2013 viert hij daarnaast ook nog eens 20 jaar schrijverschap.

Bij de critici ligt Dirk Bracke niet altijd goed, maar door zijn lezers wordt hij op erg gewaardeerd. Zijn carrière begon in 1987 met het schrijven van Vlaamse Filmpjes. In 1993 verscheen zijn eerste jeugdboek: 'Steen' ging over een jonge jager die in de ijstijd leeft. Met zijn tweede boek, 'Blauw is bitter' (1994), sloeg hij echter een heel andere weg in en vertelde hij over kinderprostitutie op de Filipijnen.

Die weg van actuele, maatschappelijke thema’s en controversiële onderwerpen volgt hij tot vandaag.  Dertigers van nu kennen ongetwijfeld nog 'Het uur nul' of 'Stillelippen' (1999), aangrijpende verhalen over aids, doofheid en drugs. In de loop der jaren schreef Bracke over incest, verslavingen, straatbendes… 'Under construction', dat later dit jaar verschijnt, zal over transgenders gaan.

Ook iets lezen van Dirk Bracke? Je vindt zijn boeken op het rak van de jongerenromans. Of neem alvast een kijkje in de catalogus!

Gouden Strop gaat naar Michael Berg

De Gouden Strop bekroont het beste Nederlandstalige spannende boek. Michael Berg nam de prijs in ontvangst tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.


"Berg koppelt een sterke en geloofwaardige plot aan actuele maatschappelijke thema's. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek", zei juryvoorzitter Annemarie van Gaal.
"Het geeft ‘Nacht in Parijs’ een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller." Berg krijgt 10.000 euro een sculptuur.

Andere genomineerden

Andere genomineerden waren de Vlaming Jo Claes met zijn thriller ‘Getekend vonnis’ en de Nederlanders Corine Hartman, Arjen Lubach en Charles den Tex. Walter Lucius won met ‘De vlinder en de storm’ de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Hij ontvangt 1.000 euro en een prent.

A.F.Th. van der Heijden wint de Hooftprijs

A. F. Th Van der Heijden (°1951) krijgt de P.C. Hooftprijs. De jury waardeerde zijn werk omdat zijn stijl "ongeremd en retorisch" is, " weinig beperkingen kent en soms uit zijn eigen zinsverband barst".

Van der Heijden schreef nu al bijna 30 boeken, maar de jury beschouwt die als "één werk. Uit het één groeit het ander en soms is een nieuw boek nodig om een vorig te begrijpen". En nog volgens de jury: "Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen."

Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs is 60.000 euro waard en wordt sinds 1947 (de 300ste verjaardag van het sterfjaar van Pieter Corneliszoon Hooft) afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De uitreiking vindt traditioneel plaats in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Al meer dan eens bekroond

Van der Heijden kreeg recent de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs voor zijn roman 'Tonio', over de dood van zijn enige zoon in een verkeersongeluk. In januari van dit jaar ontving hij al de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk.

Van 'Tonio' is al een Duitse vertaling verschenen, en er volgen nog een Engelse, Hongaarse en Chinese. Het boek wordt ook verfilmd.

Amos Oz wint de Kafkaprijs


De Israëlische auteur Amos Oz heeft in Tsjechië de Franz Kafkaprijs gewonnen. De jury kende hem de prijs toe, "omdat zijn werk zo universeel is".
Een internationale jury, dit keer onder leiding van de Duitser Marcel Reich-Ranicki, reikt de prijs uit. Die is 10.000 dollar waard.
De onderscheiding gaat naar het hele oeuvre van een auteur wiens werk lezers van alle rangen, standen, landen en culturen aanspreekt.
Vorige winnaars waren onder meer Philip Roth (VS) en Nobelprijswinnaars Elfriede Jelinek (Oostenrijk) en Harold Pinter (Groot-Brittannië). Ook Haruki Murakami en John Banville wonnen deze prijs al eens.
In oktober komt Amos Oz de Kafkaprijs zelf ophalen in Praag.

Amos Oz wordt vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. Hij kreeg eerder al de Goetheprijs in Duitsland. Bekende romans van zijn hand zijn 'Black box', 'Mijn Michael', 'Een vrouw kennen'. Ook zijn autobiografie 'Een verhaal van liefde en duisternis' wordt wereldwijd als een meesterwerk beschouwd. Recent bracht hij de verhalenbundel 'Onder vrienden' uit, waarvoor hij inspiratie haalde uit zijn jaren in de kibboets.