woensdag 29 mei 2013

Vier Vlaamse films genomineerd op Portugees filmfestival

Vier Vlaamse speelfilms zijn dit jaar geselecteerd voor deelname in de verschillende competities van het 29ste Festroia International Film Festival in Setubal, Portugal. Dat maakte het Vlaams Audiovisueel Fonds woensdag bekend. Het festival in Setubal loopt van 7 tot 16 juni en organiseert ook een ‘focus op de Belgische film’.

Competitie

De Vlaamse films ‘Brasserie Romantiek’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Offline’ en ‘Tot altijd’ doen mee aan de competitie en maken dus kans op een prijs.. De eerste twee werden opgenomen in de officiële selectie en zijn zo in de running voor een zilveren of gouden ‘Dolphin Award’. ‘Offline’ wordt vertoond binnen het competitieve First Works-programma en ‘Tot altijd’ dingt mee naar een prijs binnen de categorie ‘Man and His Environment’.

Belgische film in de kijker

De focus van het festival op de Belgische film brengt een aangepast programma aan speelfilms en korte films en een hommage aan acteur Jan Decleir, via de vertoning van ‘Daens’, ‘Firmin’, ‘De zaak Alzheimer’ en ‘Smoorverliefd’. Er is ook een showcase met onder meer Erik Van Looys ‘Loft’, Felix van Groeningens ’De Helaasheid der Dingen’, Hans Van Nuffels ‘Adem’, Michaël R. Roskams ‘Rundskop’ en ‘Hasta la Vista’ van Geoffrey Enthoven.

Zin gekregen in een avondje Vlaamse film?

Bijna al de hier genoemde Vlaamse films vind je bij ons op dvd. Een paar andere, zoals Brasserie Romantiek en The broken circle breakdown, zijn nog in bestelling.

dinsdag 28 mei 2013

Jan Decleir krijgt Vlaamse Cultuurprijs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste uitgereikt aan acteur Jan Decleir. De jury loofde Jan Decleir voor de vele hoogtepunten in zijn carrière, maar ook voor zijn "bezieling en inzet voor de gemeenschap".


De Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste werd uitgereikt als afsluiter van het Cultuurforum 2020 in Kortrijk. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Decleir kreeg ook het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre.

"Bezieling, dat is misschien wel hét woord om Jan Decleir te omschrijven", oordeelde de jury onder leiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. "Nooit op reserve, altijd met oog voor de wereld rondom hem, altijd geëngageerd in de gemeenschap. De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is bij hem in goede handen."

Ook Joke Schauvliege was vol lof over de acteur: "'Ik doe niet aan streven. Daar schemert te veel krampachtig proberen doorheen. Ik doe dingen.' Dit tekent Jan Decleir: karakterkop en karaktermens, altijd voluit, grenzeloos, en bovenal, een rasacteur, subliem in woord en gebaar."

Jan Decleir had zelf ook nog een boodschap voor de minister. "Ik heb het sterk geargumenteerd juryrapport gelezen en daar is goed naar geluisterd. Vandaar mijn oproep, mevrouw de minister: meer doen!", aldus Decleir, die daarmee samen met De Keersmaeker het subsidiebeleid van de minister op de korrel nam.

Rijkgevulde carrière

Jan Decleir (67) is erg bekend van televisie (van 'Sil de Strandjutter' tot en met de norse cafébaas in vrouwenkleren uit 'Met man en macht') en van zijn acteerprestaties in tal van topfilms ('Daens', 'Karakter', 'Antonia', 'De Zaak Alzheimer', De Loteling, Mira, ...), maar toch is en blijft hij een man van het toneel. Met de Internationale Nieuwe Scene bewerkte hij in 1971 Dario Fo's 'Mistero Buffo'. Later volgden nog vele hoogtepunten: solo met 'Obscene fabels' van dezelfde Dario Fo, samenwerkingen met geestesgenoten als Pjeroo Roobjee ('Wolfsklem' en 'Faust') en Hugo Claus ('Gilles!') en recent nog 'Onvoltooid verleden'.

Decleir was jarenlang verbonden aan de Blauwe Maandag Compagnie, later Het Toneelhuis, waar hij onvergetelijke voorstellingen speelde als 'De Meeuw', 'Dodendans', 'All For Love' en 'Ten Oorlog'. Hij engageert zich ook naast het podium. Hij was lang de bezieler van Studio Herman Teirlinck, waar hij vele jonge acteurs opleidde.

Jan Decleir op dvd

Wie Jan Decleir graag nog eens aan het werk wil zien, kan daarvoor bij de dvd-collectie in de bib terecht. Je vindt bij ons zowel televisieseries als films waarin Jan Decleir meespeelde.

dinsdag 21 mei 2013

Regisseur Thomas Vinterberg wint Mediaprijs Europese Unie

De Deense filmregisseur Thomas Vinterberg, bekend van de films Festen, Submarino en Jagten, krijgt voor een nieuw filmproject de mediaprijs van de Europese Unie. Met het programma wil Brussel de filmindustrie een steun in de rug geven.

Vinterberg deelt de prijs met mede-scenarist Tobias Lindholm en producente Sisse Graum voor hun nieuwe project Kollektivet (De Commune), over het leven in een Deense commune in de jaren '70. Vinterberg heeft als kind zelf in een commune gewoond. De film gaat in 2014 in productie.

EU-commissaris voor de Cultuur Androulla Vassiliou heeft de prijs op 19 mei tijdens en op het Filmfestivcal van Cannes overhandigd.

In de bib kun je nu al Festen en Submarino ontlenen. De dvd Jagten zal binnenkort beschikbaar zijn. Bekijk hier alvast de trailer:


donderdag 16 mei 2013

Kinder- en Jeugdjury, dat is drie keer feest

KJV, of kinder- en jeugdjury, nog nooit van gehoord?
Het idee voor een jury voor kinderen en jongeren bestaat sinds 1981, dus al meer dan 30 jaar. Toen beslisten enkele vrijwilligers dat ook kinderen de kans moesten krijgen boeken te beoordelen en te bekronen. Officieel ging de KJV van start in 1998, toen de Vlaamse minister van Cultuur een overkoepelende organisatie in het leven riep. In onze bib doen we al vanaf het begin mee!

Het KJV-werkjaar in cijfers:

  • 7 leesgroepen in 4 leeftijdscategorieën
  • samen 41 juryleden en 1 begeleiders
  • 4 kleuterklassen en evenveel kleuterjuffen
  • 50 gelezen boeken
  • allemaal winnaars: zowel de auteurs, de lezers als de begeleiders
  • én 5 bekroonde boeken
  • feest, feest en feest...

Je leest het goed! KJV, dat is drie keer feest:

  • 1 keer in de klas voor de kleuterjuryleden;
  • 1 keer in de bib voor de leesgroepen van de oudere kinderen en jongeren;
  • 1 keer in het Concertgebouw van Brugge met alle andere KJV-groepen uit heel Vlaanderen
Onze camera stond het afgelopen KJV-werkjaar niet stil. Hier en daar lichtten we al een tipje van de sluier, maar nu hebben we alle foto's in één online fotoalbum verzameld. Nieuwsgierig?

Hier kan je een kijkje nemen:

bibzwevegem's Kinder- en Jeugdjury 2013 album on Photobucket

    dinsdag 7 mei 2013

    Tommy Wieringa valt nogmaals in de prijzen

    Zaterdag mocht Tommy Wieringa bij de uitreiking van de Gouden Boekenuil al de Lezersprijs in ontvangst nemen. En gisteren was hij dan aan de beurt voor een grotere prijs: de Libris Literatuurprijs.

    De winnaar van het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar werd bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. Wieringa krijgt 50.000 euro. Het bekroonde boek heet Dit zijn de namen.


    De enige Vlaming op de shortlist van genomineerden was Elvis Peeters met Dinsdag. De andere genomineerden waren Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Esther Gerritsen (Dorst), Christiaan Weijts (Euforie) en Oek de Jong (Pier en oceaan).

    Dit zijn de namen gaat over twee explosieve thema's: godsdienst en migratie. De roman volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd. "Het is moeilijk te zeggen waarom 'Dit zijn de namen' het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", zo verwoordde de jury het.

    Wieringa brak in 2005 door met Joe Speedboot.

    Oek de Jong wint Gouden Boekenuil

    De Gouden Boekenuil werd zaterdag uitgereikt aan de Nederlandse schrijver Oek de Jong voor zijn boek Pier en Oceaan. Oek de Jong kreeg een geldprijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

    "Pier en oceaan roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen", zo staat in het verslag van de vakjury, die werd voorgezeten door Friedl' Lesage en verder bestond uit recensenten en literatuurkenners Wim Brands, Diane Broeckhoven, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau en Frederick Vandromme.

    Prijs van de lezersjury

    De lezersjury van honderd lezers bekroonde dan weer een andere Nederlander: Tommy Wieringa ontving de lezersprijs voor Dit zijn de namen.

    De lezersprijs was goed voor een bedrag van 2.500 euro en een pen van Montblanc. Dit zijn de namen gaat over een groep verwilderde vluchtelingen die opduiken in een grensstad in de steppe en er angst en onrust veroorzaken. De lezersjury werd voorgezeten door Bent Van Looy.


    Genomineerden

    De overige genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren de Vlaming Peter Terrin (Post mortem) en de Nederlanders Arnon Grunberg (De man zonder ziekte) en Marja Vuisje (Ons kamp).