Vandaag, 26 september, is de Europese Dag van de Talen. Deze dag is een initiatief van de Raad van Europa die hiermee haar 47 lidstaten wil aansporen om jong en oud te stimuleren meer talen te leren. De enorme taaldiversiteit in ons werelddeel is immers niet alleen een hoeksteen van ons rijk cultureel erfgoed, ze is ook een middel om interculturele verschillen beter te begrijpen en te overbruggen.
Als bib doen we graag mee aan dit initiatief, en zetten onze anderstalige collectie in de kijker. Aan de ene kant is er het aspect ‘leren’ met de taalcursussen die je op weg zetten om een andere taal te leren, aan de andere kant vind je het aspect ‘lezen’ met een collectie van romans in andere talen om u tegen te zeggen!
Taalcursussen
Misschien ontleende je al eens een taalcursus in de bib? Of nam je afgelopen zomer een ‘Wat en hoe’ taalgids mee op reis, om je op je vakantiebestemming zo goed mogelijk te redden met een aantal basisbegrippen en veelgebruikte zinnetjes… Voor wie zich echt wil verdiepen in een taal, zijn er in de bib
taalcursussen in boekvorm, op cd, op cd-rom en binnenkort ook op dvd.
We hebben taalcursussen in de meest gesproken Europese talen als Frans, Engels, Duits en Spaans, maar ook talen als Zweeds, Russisch, Chinees, Turks, Portugees… komen aan bod! Neem maar eens een kijkje in onze catalogus. Goed om weten is dat er zowel taalcursussen voor beginners als gevorderden zijn.
Ben je anderstalig, maar wil je graag Nederlands leren? Ook voor jou hebben we taalcursussen!
Lezen, maar dan in een andere taal
Je ging op reis en je nam mee… je talenknobbel! Enkele maanden geleden was je op vakantie in het buitenland. Je kreeg de kans om je talenkennis beetje bij beetje op te frissen… Nét wanneer de zinnen vlotter begonnen te komen, kondigde het einde van de vakantie zich aan. Volgend jaar dan maar weer van voren af aan beginnen? Omdat er in een jaar tijd toch wel wat stof op je ‘vocabulaire’ zal vallen…
De bib heeft een leuke tip om je woordenschat op peil te houden:
lees eens een anderstalig boek. Je kan bij ons boeken ontlenen in het Frans, Engels, Spaans en Duits. Daarnaast zijn er voor de fijnproever ook nog kleine collecties boeken in het Italiaans, Portugees en zelfs Zuid-Afrikaans!
Una storia meravigliosa in quale lingua? (een schitterend verhaal in welke taal?)
Misschien spreek je nog geen vloeiend Spaans of Italiaans maar volg je dit najaar een cursus? We hebben ‘
makkelijk lezen-boeken’ in verschillende talen. Ze laten je toe al heel snel iets te lezen in je nieuwe taal!
Vaak bevatten ze een woordenlijst zodat je niet steeds naar het woordenboek moet grijpen.
Eine schöne Geschichte in jeder Sprache! (een schitterend verhaal in elke taal!)
Het blijft natuurlijk niet behelpen met boeken voor beginners. Je bent al een gevorderde spreker of wordt dat binnenkort? Voor jou is er een ruim aanbod actuele anderstalige romans. Waarom lees je
De schaduw van de wind niet in het Spaans? Of
de winnaar van de Booker prize in de taal van de queen?
Wedden dat je volgend jaar op vakantie meteen vlot uit je woorden komt? Wanneer ze je in het buitenland complimenteren met je uitstekende talenkennis, dan horen wij het graag…
De actualiteit vanuit een ander perspectief? Nieuws in Engels, Frans en Duits? Dat moeten de anderstalige tijdschriften zijn!
In de bibliotheek vind je ook anderstalige tijdschriften zoals….
- Time: Engelstalig tijdschrift over de internationale actualiteit en politiek
- Der Spiegel: een Duitse blik op de Europese en internationale realiteit, met uitgebreide achtergronden bij het nieuws
- Le Vif l’express: de Franstalige Knack: internationale en Belgische politiek vanuit Franstalig perspectief
- Le monde hebdomadaire: een uitgave van de Franse krant Le Monde, een volledige week nieuws uit Frankrijk en de rest van de wereld, verzameld in één krant
- Coup de foudre: speciaal voor jongeren geschreven Frans tijdschrift. Over wat jongeren vandaag bezighoudt, en met dossiers over de actualiteit. Handig voor als je een werk moet maken voor de Franse les!
Je kan Coup de foudre ook ontlenen.