dinsdag 26 november 2013

Kom met je vragen naar de bib


Enkele maanden geleden stelden we ons aan je voor als Delphi-bibliotheek. Dat wil zeggen dat we nog meer dan vroeger je vragen centraal stellen. Samen met jou,  proberen wij een oplossing te vinden voor welke vraag of probleem dan ook. Dat doen we met tips over boeken, maar ook met informatie op een website, in tijdschriften, op dvd's, ....



Bekijk het filmpje maar eens, dan snap je wel wat we bedoelen!



Blijf ons de oren van het hoofd vragen!

woensdag 20 november 2013

Literair nieuws over Doris Lessing en Erwin Mortier


De Britse schrijfster Doris Lessing is overleden op 17 november 2013. Ze was 94.
In 2007 won ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre van meer dan 50 romans.
In onze bib vindt u een mooi aantal boeken van haar.

 
De schrijfster schreef veel over Afrika, waar ze opgroeide, en besteedde verder veel aandacht aan thema's als politiek, feminisme, racisme en kolonialisme.

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft in Parijs de Prix du meilleur livre étranger gewonnen met "Gestameld liedboek : Moedergetijden" in de categorie essay.
In dit boek schreef hij het relaas neer van zijn moeder die langzaam grip op het leven verliest door alzheimer.
In een interview met Johan Dehaes vertelt hij hierover.







woensdag 6 november 2013

Fotoreportage van de workshop Klinkklank in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie kon je kleuter in de Letterdief deelnemen aan een workshop van Klinkklank.

Een liedje zingen, dansen, en vooral zelf muziek maken was de boodschap van de workshop.
Met eenvoudige instrumenten zorgden de kleuters voor het kabaal bij het verhaal: Stekelzot van je (van Karla Stoefs).

Hieronder vind je een mooi sfeerbeeld van hoe het er in zo'n workshop aan toe gaat!

bibzwevegem's Workshop Klinkklank oktober 2013 album on Photobucket

dinsdag 5 november 2013

Literaire prijzen voor Joke van Leeuwen en Tom Lanoye

Joke van Leeuwen en Tom Lanoye hebben beiden een prestigieuze boekenprijs gewonnen :


Joke van Leeuwen is dit jaar de winnaar van de AKO Literatuurprijs met haar boek 'Feest van het begin'

 
In het boek heeft Van Leeuwen zich gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de beul die van 1739 tot 1806 in Parijs leefde en die duizenden mensen om het leven heeft gebracht. Ze geeft een beeld van het Franse leven aan het eind van de 18e eeuw.

Schrijver Tom Lanoye krijgt de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn hele oeuvre. Dat is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland.
 

Prijsuitreiking vogelkastjeswedstrijd

Tijdens onze verwendag op zaterdag 12 oktober 2013 hebben wij een wedstrijd gehouden waarbij jullie vogelkastjes en een boek van tuindokter Stefaan Bingé konden winnen.

Dinsdag 22 oktober was er de prijsuitreiking en volgende personen hebben gewonnen!



  • Pepijn Piccavet
  • Ann Haspeslagh
  • Jasmine Declercq  
  • Ann Bogaert  
  • Eveline Declercq  
  • Amez Thijs
  • Rhea Peeters  
  • Dries Parmentier
  • Arno Dieryckxvisschers

Bekijk de foto's op onze facebookpagina
 

donderdag 17 oktober 2013

Voor onze filmliefhebbers : de nieuwe cinebibcollecties zijn er

Ook nu weer kunnen jullie genieten van 2 cinebibcollecties met als thema "Wereldcinema in de schijnwerpers"

 
 
Onze cinebibdisplays staan tegen de muur dicht bij de andere dvd's. Ze staan allemaal duidelijk uitgestald. Maak gerust jullie keuze!
Een cinebib-dvd kan je 1 week gratis ontlenen.
 
We geven alvast een voorsmaakje a.d.h.v. dit promotiefilmpje
 

 
 

dinsdag 15 oktober 2013

Impressie van onze verwendag 2013


Was jij er ook bij tijdens onze verwendag afgelopen zaterdag? Of juist niet? In ieder geval, de zon vond het programma in elk geval de moeite waard en ze was dan ook van de partij!




Net zoals de Zwevegemse groenverenigingen en de tuindokter, die heel wat vragen kregen die ze met veel plezier hebben beantwoord.

Kinderen maakten met volle overtuiging smoothies, en maakten hun handen daarna nog eens vuil om een bloembol te planten of een kiembakje te zaaien.



Bij een verwendag horen dorstige kelen en rammelende magen, die werden vakkundig weggewerkt. Of wat dacht u?

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens naar de foto's op onze facebookpagina. Misschien ontdek je jezelf wel!

vrijdag 11 oktober 2013

Nobelprijs gaat naar Alice Munro


De Canadese schrijfster Alice Munro (82) heeft de Nobelprijs literatuur gewonnen. Munro, "master of the contemporary short story", wordt geprezen voor haar verhalen in een subtiele, heldere stijl en voor haar psychologisch realisme.

"De verhalen van Munro spelen zich meestal af in kleine stadjes, waar de overlevingsstrijd van mensen vaak uitmondt in relatieproblemen en morele conflicten", staat te lezen in het juryverslag van het Nobelprijscomité. "Dagelijkse gebeurtenissen beschrijft Munro vaak als een openbaring, die licht werpt op existentiële kwesties". De jury viel voor haar "subtiele, heldere stijl en psychologisch realisme".

Alice Munro is de dertiende vrouw die de Nobelprijs literatuur wint en de eerste Canadese. Munro reageerde verrast: "ik wist dat ik in de running was, maar ik dacht niet dat ik 'm zou winnen".

Verhalen

Alice Munro werd ooit “de Canadese Anton Tsjechov” genoemd. Haar werk bestaat uit dertien verhalenbundels en één roman. Verhalen zijn voor haar geen tussendoortje, maar vormen de kern van haar werk. Munro heeft dit genre, dat door uitgevers en jury’s vaak stiefmoederlijk wordt behandeld, opnieuw respectabel gemaakt. Sommige verhalen van haar zijn wat structuur en rijkdom betreft, ook wel met romans in miniatuur vergeleken.


Alice Laidlaw werd in 1931 in het Canadese Ontario geboren, op de grens met de Verenigde Staten. Ze houdt weinig goede herinneringen over aan haar jeugd. Ooit omschreef ze zichzelf als een “weinig geliefd kind”. Alice studeerde Engels aan de universiteit en trouwde in 1951 met Jim Munro. Er werden vier kinderen geboren. Het echtpaar opende een boekhandel in Vancouver. Alice Munro publiceerde haar eerste verhalenbundel toen ze bijna veertig was. In 1971 volgde een eerste en enige roman met de veelzeggende titel ‘Lives of girls and women’. Het jaar daarop volgde een echtscheiding. Vier jaar later huwde zij opnieuw, met haar eerste liefde, de dichter Gerald Fremlin, en keerde ze naar Ontario terug.

Meestal zijn de mensen en het landschap in Munro’s verhalen Canadees. Ontario is voor haar wat Dublin was voor James Joyce. De realistische maar geheimzinnige verhalen van Alice Munro zijn onmogelijk na te vertellen, ondanks hun herkenbare details en hun totaal gebrek aan pronkzucht.

In 2009 kreeg Alice Munro de International Man Booker Prize voor haar hele oeuvre. In april 2013 overleed haar tweede echtgenoot. Kort daarop besloot ze, net als Philip Roth had gedaan, de pen aan de wilgen te hangen. Op de vraag wat haar lezers nu moesten doen, antwoordde Alice Munro: “De oude verhalen herlezen. Er zijn er genoeg”.

Daaraan valt alleen nog toe te voegen: kom ze lenen in de bib!

dinsdag 8 oktober 2013

Workshop Klinkklank voor kleuters in de Letterdief


Een muzikaal verhaal


Op woensdag 30 oktober kan je kleuter in de Letterdief deelnemen aan een workshop van KlinkKlank.
 
 
 

KlinkKlank laat kleuters kennismaken met muziek aan de hand van een verhaal. Een liedje zingen, dansen, en vooral zelf muziek maken is de boodschap van de workshop. Met eenvoudige instrumenten zorgen de kleuters voor het kabaal in het verhaal.
 
 


 
 

 
Schrijf je nog snel vooraf in!  Aantal deelnemers is beperkt
 
·         Voor wie? kleuters (van 3 tot 5 jaar)
·         Wanneer ? woensdag 30 oktober 2013 van 14u tot 16u
·         Kostprijs ? 1 euro

 

 

 

dinsdag 1 oktober 2013

Bibliotheek Zwevegem wordt vraaggerichte bibliotheek

Wij knagen op je vragen








Je plant een reis. Je leert autorijden. Je krijgt een kindje. Je koopt een computer. Je verandert van job. Je wil de tuin aanleggen. Een familielid heeft een ernstige ziekte. Je wil afslanken. Je komt alleen te staan. Je hebt duizend vragen… Aan wie kan je ze stellen?

Samen met de bibliotheken in de regio, hebben wij onze bib en bbus de afgelopen maanden nog meer afgestemd op jouw vragen en jouw noden. We proberen je meer te bieden dan een collectie boeken, tijdschriften, dvd’s, .. door je ook een antwoord te geven op al je vragen.

Ons bibteam staat klaar om samen met jou op zoek te gaan naar alle mogelijke informatie om je vraag te beantwoorden: een betrouwbare website, een actueel boek, een roman of dvd, het adres van een deskundige ...

Met deze nieuwe campagne, nodigen wij je graag uit met al jouw vragen. Altijd welkom!

Wij knagen op je vragen!


 

Kraslot al ontvangen?


In de week van 30 september zal iedereen in Zwevegem (en de rest van de regio Dertien in Zuid-West-Vlaanderen) een kraslot ontvangen. Kras en kijk of je een leuke maar vooral handige draagtas hebt gewonnen! Kom met je winnend kraslot naar de bib!

donderdag 26 september 2013

Vier mee de Europese dag van de talen

Vandaag, 26 september, is de Europese Dag van de Talen. Deze dag is een initiatief van de Raad van Europa die hiermee haar 47 lidstaten wil aansporen om jong en oud te stimuleren meer talen te leren. De enorme taaldiversiteit in ons werelddeel is immers niet alleen een hoeksteen van ons rijk cultureel erfgoed, ze is ook een middel om interculturele verschillen beter te begrijpen en te overbruggen.

Als bib doen we graag mee aan dit initiatief, en zetten onze anderstalige collectie in de kijker. Aan de ene kant is er het aspect ‘leren’ met de taalcursussen die je op weg zetten om een andere taal te leren, aan de andere kant vind je het aspect ‘lezen’ met een collectie van romans in andere talen om u tegen te zeggen!

 

Taalcursussen

Misschien ontleende je al eens een taalcursus in de bib? Of nam je afgelopen zomer een ‘Wat en hoe’ taalgids mee op reis, om je op je vakantiebestemming zo goed mogelijk te redden met een aantal basisbegrippen en veelgebruikte zinnetjes… Voor wie zich echt wil verdiepen in een taal, zijn er in de bib taalcursussen in boekvorm, op cd, op cd-rom en binnenkort ook op dvd.

We hebben taalcursussen in de meest gesproken Europese talen als Frans, Engels, Duits en Spaans, maar ook talen als Zweeds, Russisch, Chinees, Turks, Portugees… komen aan bod! Neem maar eens een kijkje in onze catalogus. Goed om weten is dat er zowel taalcursussen voor beginners als gevorderden zijn.

Ben je anderstalig, maar wil je graag Nederlands leren? Ook voor jou hebben we taalcursussen!

Lezen, maar dan in een andere taal

Je ging op reis en je nam mee… je talenknobbel! Enkele maanden geleden was je op vakantie in het buitenland. Je kreeg de kans om je talenkennis beetje bij beetje op te frissen… Nét wanneer de zinnen vlotter begonnen te komen, kondigde het einde van de vakantie zich aan. Volgend jaar dan maar weer van voren af aan beginnen? Omdat er in een jaar tijd toch wel wat stof op je ‘vocabulaire’ zal vallen…

De bib heeft een leuke tip om je woordenschat op peil te houden: lees eens een anderstalig boek. Je kan bij ons boeken ontlenen in het Frans, Engels, Spaans en Duits. Daarnaast zijn er voor de fijnproever ook nog kleine collecties boeken in het Italiaans, Portugees en zelfs Zuid-Afrikaans!

Una storia meravigliosa in quale lingua? (een schitterend verhaal in welke taal?)
Misschien spreek je nog geen vloeiend Spaans of Italiaans maar volg je dit najaar een cursus? We hebben ‘makkelijk lezen-boeken’ in verschillende talen. Ze laten je toe al heel snel iets te lezen in je nieuwe taal!
Vaak bevatten ze een woordenlijst zodat je niet steeds naar het woordenboek moet grijpen.

Eine schöne Geschichte in jeder Sprache! (een schitterend verhaal in elke taal!)
Het blijft natuurlijk niet behelpen met boeken voor beginners. Je bent al een gevorderde spreker of wordt dat binnenkort? Voor jou is er een ruim aanbod actuele anderstalige romans. Waarom lees je De schaduw van de wind niet in het Spaans? Of de winnaar van de Booker prize in de taal van de queen?

Wedden dat je volgend jaar op vakantie meteen vlot uit je woorden komt? Wanneer ze je in het buitenland complimenteren met je uitstekende talenkennis, dan horen wij het graag…

De actualiteit vanuit een ander perspectief? Nieuws in Engels, Frans en Duits? Dat moeten de anderstalige tijdschriften zijn!

In de bibliotheek vind je ook anderstalige tijdschriften zoals….
  • Time: Engelstalig tijdschrift over de internationale actualiteit en politiek
  • Der Spiegel: een Duitse blik op de Europese en internationale realiteit, met uitgebreide achtergronden bij het nieuws
  • Le Vif l’express: de Franstalige Knack: internationale en Belgische politiek vanuit Franstalig perspectief
  • Le monde hebdomadaire: een uitgave van de Franse krant Le Monde, een volledige week nieuws uit Frankrijk en de rest van de wereld, verzameld in één krant
  • Coup de foudre: speciaal voor jongeren geschreven Frans tijdschrift. Over wat jongeren vandaag bezighoudt, en met dossiers over de actualiteit. Handig voor als je een werk moet maken voor de Franse les!
Je kan Coup de foudre ook ontlenen.

dinsdag 24 september 2013

12 oktober 2013: laat je verwennen in de bib!

KOM BINNEN EN ZET U


Regionale verwendag in de bibliotheek op zaterdag 12 oktober 2013 


Die dag verwelkomen wij jullie graag met een heleboel extra leuke activiteiten : er komt een heuse tuindokter, de Zwevegemse 'groen'verenigingen en -diensten zijn ook paraat, er zijn workshops voor kinderen en de bibus is ook present!

Op bezoek bij tuindokter Stefaan Bingé  - van 10u tot 12u

Problemen in de tuin: laat je adviseren door de tuindokter en genees zelf je planten. Stefaan Bingé geeft je advies in de bib.

Ontdek groen en dier in Zwevegem - van 9u tot 12

De Zwevegemse ‘groen’verenigingen en -diensten stellen zich voor en beantwoorden al jouw vragen over compost, snoeien, de moestuin, biologisch tuinieren, natuur in Zwevegem, …

Volgende verenigingen zullen met mankracht aanwezig zijn : Natuurpunt, Velt, Werk der volkstuinen, Vereniging compostmeesters, Mina-raad, Adviesraad groen en bebloeming, de gemeentelijke groen- en milieudienst.

Wedstrijdparcours voor slimme vogels!- van 9u tot 12u

Zoek de vogelkastjes en los de vragen op, misschien win jij wel een prijs!

Geniet van een hapje en een drankje ‘natuur’lijk biologisch - van 9u tot 12u

Bezoek de bibus - van 9u tot 12u

Workshop voor kinderen om 11u

Maak zelf je smoothie met seizoensgroenten en luister naar het verhaal van Anna.
Anna is een toffe meid die allerlei avonturen beleeft, een voorbeeld voor alle kleutertjes.

Groene vingertjes voor kinderen - van 9u tot 12

Plant een tuinbol of maak je eigen kiembakje

donderdag 19 september 2013

Graphic novels in de kijker


In het Brusselse Stripmuseum is een retrospectieve geopend rond de Amerikaan Will Eisner, een van de grootmeesters van het beeldverhaal van de twintigste eeuw. De New Yorkse jood staat bekend als de vader van de graphic novel. Zwaar tegen zijn zin schiep hij ook een soort geüniformeerde superheld, The Spirit.

Toen Will Eisner in 2005 op 88-jarige leeftijd de geest gaf, was de stripwereld in diepe rouw. Zijn hele leven had de in New York geboren en getogen stripauteur getracht de betere strip af te leveren. Met succes. Nu nog wordt hij beschouwd als de grondlegger van de zogenaamde graphic novel, een genre dat meer literair van toon is, dat diepliggende verhalen vertelt en mensen van vlees, bloed en vooral emoties opvoert.



Graphic novels in de bib

Ben je geïnteresseerd in strips en graphic novels? Loop dan eens langs de rekken met strips in de bib. We hebben een collectie van meer dan 300 graphic novels, waaronder één van Will Eisner: Fagin de jood.

De retrospectieve vindt plaats van 17 september 2013 tot 2 maart 2014 in het  Belgisch Stripcentrum / Stripmuseum Brussel, Zandstraat 20, 1000 Brussel.



maandag 16 september 2013

Film 'The broken circle breakdown' wint 8 Ensors

Op het Filmfestival van Oostende heeft de Vlaamse film The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen maar liefst acht Ensors gewonnen. De filmprijzen werden uitgereikt op de slotavond van het fimfestival.

‘The Broken Circle Breakdown’ was genomineerd voor tien beeldjes. Naast de prijs voor Beste Film won de film ook in de categorie Beste Regisseur, Beste Actrice in een hoofdrol, Beste Muziek, Beste Director of photography, Beste Montage, Beste Kostuum en Beste Art Direction en Industry Award.

Offline, het regiedebuut van Peter Monsaert, nam drie Ensors mee naar huis, onder andere die voor Beste Scenario. Little Black Spiders, de openingsfilm van het festival in 2012, moest tevreden zijn met één Ensor. De film had nochtans elf nominaties gekregen, één meer dan ‘The Broken Circle Breakdown’, maar uiteindelijk ging enkel de Ensor voor Beste Debuut (Charlotte De Bruyne) naar de film van Patrice Toye.

Ook Brasserie Romantiek (Beste Actrice in bijrol) en ‘Tango Libre (Beste Coproductie) kregen een prijs. Bart De Pauw zat de jury voor.

Al deze prijswinnaars vind je in de bib!

maandag 9 september 2013

Week van de geletterdheid

Van 6 tot 13 september organiseren de 13 Centra voor Basiseducatie, Wablieft en Vocvo de 3e editie van de Week van de geletterdheid. Gedurende een hele week benadrukken deze organisaties het belang van geletterdheid. Want 1 op 7 Vlamingen is nog steeds laaggeletterd. Zij hebben niet de nodige basis in taal, rekenen, ICT en sociale vaardigheden om zelfstandig te functioneren en participeren in de maatschappij.

Makkelijk lezen in de bib

Laaggeletterden kunnen al sinds jaar en dag in de Centra voor Basiseducatie terecht. Maar ook in de bib! Wij bieden een collectie boeken aan voor mensen die niet zo goed of niet zo snel kunnen lezen. Dit zijn makkelijk-lezen boeken. Makkelijk lezen is er voor jongeren én volwassenen.
Het zijn leuke, spannende boeken of bekende verhalen.

Deze boeken krijgen een eigen plaats in de bib: ze staan samen op het rek "Makkelijk lezen".

Maar de bib heeft niet alleen boeken…er zijn ook kranten en tijdschriften.
Voor wie moeilijk leest is er de krant Wablieft. Daarin wordt elke week het belangrijkste nieuws van de week op een duidelijke, eenvoudige manier uitgelegd. Je vindt de krant Wablieft bij de makkelijk-lezen boeken.


Verhalen die je niet moet lezen

Lees je niet zo graag en luister je liever naar een verhaal, dan kan je een luisterboek meenemen.
Een luisterboek is een cd waarop een verhaal wordt voorgelezen, soms door de schrijver zelf!
Zo kan je naar verhalen luisteren op het moment dat je er zin in hebt.
Luisterboeken zijn er voor jongeren en volwassenen, met verhalen over liefde, waargebeurde verhalen, verhalen over vroeger, detectives…




 

vrijdag 30 augustus 2013

De Ierse dichter Seamus Heaney is overleden

De Ierse dichter, toneelauteur, vertaler en Nobelprijswinnaar Heaney is overleden. Hij werd beschouwd als de belangrijkste Ierse dichter sinds Yeats. Hij overleed in een ziekenhuis in Dublin, en werd 74.

Seamus Heaney werd geboren in Noord-Ierland, maar verhuisde naar Ierland. Hij werd leraar, docent en gastprofessor poëzie, ook in het buitenland, en een veelgelauwerd dichter. Dat leverde hem de Nobelprijs voor literatuur op in 1995.
Critici noemen Heaney de grootste Ierse dichter sinds William Butler Yeats, die ook de Nobelprijs won (Samuel Beckett is de derde Ier in het Nobelgezelschap). Heaneys verzen zijn toegankelijk. Hij schreef over onderwerpen als familie, platteland, natuur, liefde. Zijn eerste bundel 'Death of a naturalist' verscheen in 1966. Er volgden er daarna nog 12. Daarnaast schreef Heaney twee toneelstukken en vier prozawerken over poëzie.

De gedichten van Seamus Heaney zijn ook in het Nederlands vertaald. Begin 2013 kwam zijn twaalfde bundel 'District en Circle' uit in een tweetalige editie bij Meulenhoff.

Seamus Heaney was een katholieke Noord-Ier, die zijn nationalisme niet onder stoelen of banken stak. Hij dichtte ooit "be advised, my passport's green. No glass of ours was ever raised to toast the Queen". Hij schreef ook over de 'troubles' in Noord-Ierland, ondermeer in de bundels 'Wintering Out’ uit 1972 en in 'North' uit 1975.

De bib heeft een aantal dichtbundels van Seamus Heaney in de collectie. Er zijn daarnaast ook heel wat tijdschriftartikels over deze dichter te vinden in de bib.
Meer te weten komen over deze dichter kan ook op de auteurspagina.

dinsdag 27 augustus 2013

Misdaadschrijver Elmore Leonard overleden

De Amerikaanse misdaadauteur Elmore Leonard is overleden. Hij was aan zijn 46ste misdaadverhaal bezig toen hij werd getroffen door een beroerte. Leonard werd 87 en overleed in het ziekenhuis.


Leonard werd geboren in New Orleans, maar verhuisde naar autostad Detroit, waar zijn vader bij General Motors werkte. Elmore ‘Dutch’ Leonard (‘Dutch’ heeft niets met Nederland te maken, maar met pitcher Dutch Leonard) begon met schrijven toen hij voor een reclamebureau werkte. Hij stond iedere ochtend om vijf uur op, om twee uur te kunnen schrijven voor hij naar zijn werk ging. Hij koos westerns uit als onderwerp, omdat die destijds populair waren en er genoeg pulpbladen waren die voor korte verhalen over het Wilde Westen wilden betalen. Hij debuteerde in 1952 met zijn eerste roman, The Bounty Hunters. In de jaren erna zouden er nog meer westerns volgen. Toen de interesse in het onderwerp begon af te nemen, schakelde hij over naar het misdaadgenre, wat een gouden greep bleek. Zijn stijl was no-nonsense, zonder franje, en zijn personages waren van het stoere, zwijgzame type. Leonard bundelde ooit een lijstje tips in '10 Rules of Writing', en ook dat werd een bestseller.

Verschillende van Leonards misdaadverhalen haalden het witte doek: 'Hombre', '3.10 to Yuma', 'Get Shorty'. 'Rum Punch' werd door Quentin Tarantino verfilmd  onder de titel 'Jackie Brown'.

Vorig jaar kreeg Elmore Leonard tijdens de Amerikaanse National Book Awards een prijs voor z'n hele oeuvre. Eind 2011 was hij met zijn zoon te gast op het Crossing Border Festival in Antwerpen en Den Haag. De misdaadliteratuurwebsite Crimezone.nl had toen een interview met hen beiden.

Een kleine greep uit zijn indrukwekkende oeuvre vind je bij ons in de bib.

donderdag 1 augustus 2013

Internationaal succes voor film Allez, Eddy!

'Allez, Eddy!', het speelfilmdebuut van Gert Embrechts, won vorig weekend twee prijzen: de Publieksprijs in Long Island (New York) en een Speciale Vermelding in Fiuggi (Italië).

De film vertelt het verhaal van Freddy, een jongen die wielrenner wil worden en dolgraag zijn held, Eddy Merckx, wil ontmoeten. Op een dag opent in zijn dorp de eerste supermarkt, tot grote schrik van Freddy's vader, de lokale slager. De supermarkt organiseert een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx mag ontmoeten. Freddy wil meerijden, maar dat is tegen de wil van zijn vader.

De hoofdrol in 'Allez Eddy' wordt gespeeld door de elfjarige Jelte Blommaert. Peter Van den Begin speelt de rol van de vader. Verder spelen onder meer ook Barbara Sarafian, Els Dottermans en Stefaan Degand mee.

Prijzen...

Op het achttiende Stony Brook Film Festival op Long Island, New York, kreeg de film van Gert Embrechts de Publieksprijs. Op hetzelfde ogenblik ontving de film ook een Speciale Vermelding van de Italiaanse pers tijdens het Family Festival in het Italiaanse Fiuggi. De persjury in Italië was onder de indruk van de vertolkingen in de film, alsook van de reconstructie van de jaren ’70. Verder loofde de jury de ‘originaliteit waarmee de regisseur het centrale thema behandelt, zowel op het vlak van verhaal als van stijl.’

... en nog eens prijzen

Na zijn release in België in het voorjaar van 2012, begon 'Allez, Eddy' aan een internationale tour die al enkele prijzen opleverde. Op het Internationale Kinder- en Jeugdfilmfestival Schlingel in het Duitse Chemnitz won de film de prijs voor de Beste Film en kreeg Jelte Blommaert de prijs voor de Meest Overtuigende Jonge Acteur. Jelte kreeg ook de prijs voor Beste Nieuwkomer tijdens de Skykid.com Coming-of-Age Movie Awards waar de film ook werd uitgeroepen tot Beste Internationale Film. En op het Internationaal Filmfestival van Palm Springs eindigde 'Allez, Eddy!' in de top drie van publiekslievelingen.

Ondertussen heeft de Amerikaanse betaalzender HBO (Home Box Office) de uitzendrechten van Allez, Eddy! aangekocht voor zijn netwerk in o.a. Zuid-Amerika. De rechten werden ook verkocht aan Iran.

Maar je hoeft niet naar het buitenland om deze film (nog) eens te bekijken, je kan hem gewoon ontlenen bij ons in de bib!

Philippe Delaby wint Gouden Potlood

Op het Stripfestival van Middelkerke heeft Philippe Delaby (52) het Gouden Potlood in de wacht gesleept. De Waalse tekenaar verwierf vooral bekendheid door Murena, een stripreeks over het antieke Rome in de eerste eeuw na Christus.

Met deze prijs wordt een carrière van 25 jaar bekroond. "Ik heb een veeleer atypisch parcours afgelegd", vertelde de tekenaar. "Het succes is beetje bij beetje gekomen, nadat ik eerst vooral korte verhalen tekende."

In 1997 startte Delaby met de reeks Murena. "Die strip was toch vrij gedurfd op erotisch vlak. In het najaar verschijnt er een speciale versie waarin dat aspect nog explicieter behandeld wordt. Er wordt ook uitleg geven over erotiek in het oude Rome."

Op het stripfestival van Middelkerke wordt sinds 2000 ook een rookie van het jaar gekozen. Die prijs ging dit jaar naar Bruno De Roover (40). De tekenaar werkte lang voor Studio 100 en tekende zes jaar lang de populaire reeks 'Café Cowala' in P-Magazine. "Ik ben natuurlijk blij met de erkenning, maar vanavond toch ook vooral met de gratis witte wijn", grapte De Roover.



Het stripfestival op het Arthur De Greefplein loopt nog tot 4 augustus. Het festival brengt dit jaar een eerbetoon aan Willy Vandersteen.

dinsdag 30 juli 2013

Bib gesloten op kermismaandag 9 september

Op maandag 9 september doen we de bib een dagje dicht. Die dag is het Zwevegem Koerse, ook wel gekend als de Grote Prijs Marcel Kint. Het parcours van de wielerwedstrijd loopt onder andere via de Bekaertstraat, waardoor de bib die dag moeilijk bereikbaar is.

PipaDipa komt naar de bib!

Op 18 september komt PipaDipa naar de bib voor alle kleuters van 2,5 tot 6 jaar.
Ken je Pipa Dipa (nog) niet? Neem dan eens een kijkje op zijn facebookpagina.
PipaDipa is een superschildpad die de kleuters elke woensdag voor de start van een nieuw seizoen op sleeptouw neemt om tal van activiteiten te beleven. De activiteiten variëren en gaan van knutselen tot koken tot meespeeltheater tot...


Op 18 september heeft PipaDipa schrijver Luk Depondt uitgenodigd. Hij komt vertellen uit zijn prentenboeken. Samen met PipaDipa gaan we knutselen en spelen met de figuren uit zijn verhalen.

 


Praktisch

Waar? Bibliotheek Zwevegem
Wanneer? Woensdag 18/09/2013 van 14 tot 16 uur
Inschrijven? Vanaf 1 september in de bib en de jeugddienst
Prijs? 5 euro

dinsdag 16 juli 2013

Op 1 september andere openingsuren in de bib


Op 1 september veranderen we de openingsuren van de bib. Het goede nieuws is dat onze openingstijden niet verminderen, maar verschuiven: we gaan een uur eerder open, en sluiten ook een uur vroeger.

Op maandag, donderdag en vrijdag zal je in de bib welkom zijn van 13 uur tot 19 uur.

Twee voormiddagen in de week

Op dinsdag en woensdag zullen we je al van in de voormiddag verwelkomen: we gaan open om 10 uur en blijven doorlopend open tot 19 uur ’s avonds. Gemakkelijk voor als je dinsdags ook naar de markt gaat, of op de middag naar het zwembad gaat!

Op zaterdag is er weinig verandering. We sluiten dan om 12 uur, een kwartier vroeger dan voorheen.

Hierbij het volledige nieuwe schema dat ingaat op 1 september:

maandag 13-19 uur
dinsdag 10-19 uur
woensdag 10-19 uur
donderdag 13-19 uur
vrijdag 13-19 uur
zaterdag 9-12 uur


dinsdag 9 juli 2013

Kom uit je ei en Vlieg!

Ga op zoek naar hedendaagse kunst in de bib en vind de schat van Vlieg


Heb je een kind jonger dan 12 en weet hij of zij niet altijd goed wat te doen tijdens de zomervakantie? Kom dan naar de bib, wie weet wint je kind er een mooie prijs!

Dit jaar staat de Zomer van Vlieg in het teken van hedendaagse kunst. Wie denkt dat dit saai is, zal snel ontdekken hoe leuk kunst wel kan zijn!
Wat dacht je van een reusachtig omgekeerd ijsje, een mysterieus alfabet of een schattige puppy?
Kom op speurtocht in de bibliotheek en snuffel rond in de wondere wereld van de hedendaagse kunst.
Knutsel, doe en denk mee en waan jezelf een echte kunstenaar! Misschien word jij wel meter of peter van een heel speciale kip…

Deelname is gratis en kan tijdens de openingsuren van de bib.

Alle jonge kiekens ….euhm deelnemers krijgen een kippenring met unieke code. Die code verwijst naar één van de 40.000 kippeneieren uit een kunstwerk van Koen Vanmechelen, waarvan er slechts 1 bevrucht is. Heb jij de ‘bevruchte’ code, dan word je in de Ketnet-studio tot peter of meter van het nieuwe kuikentje gekroond!

vrijdag 28 juni 2013

Anne Provoost en Bart Moeyaert krijgen Zilveren Griffel

De Vlaamse jeugdschrijvers Anne Provoost en Bart Moeyaert sleepten gisteren een Zilveren Griffel in de wacht. Een Zilveren Griffel bekroont het best geschreven Nederlandstalige jeugdboek. Beide auteurs maken daarmee meteen ook kans op een Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Anne Provoost won de prijs voor haar boek Springdag, Bart Moeyaert werd bekroond voor Wie klopt daar?.
In totaal gaan dit jaar zeven auteurs naar huis met een Zilveren Griffel:
  • Kim Fupz Aakeson voor Zondag
  • Imme Dros voor Zoveel als de wereld hou ik van jou
  • Simon van der Geest voor Spinder
  • Gideon Samson voor Zwarte zwaan
  • Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop voor De slippen van Maria Bonita

Zilveren penselen en paletten

Ook de Zilveren Penselen werden uitgereikt, de prijs voor de best geïllustreerde Nederlandse jeugdboeken. Deze prijzen gingen naar Silvia Weve voor Aan de kant, ik ben je oma niet! en Charlotte Dematons voor Nederland.

Niet-Nederlandse illustratoren komen sinds vorig jaar in aanmerking voor Zilveren Paletten. Die gingen dit jaar naar Gerda Dendooven voor Takkenkind en Tom Schamp voor Het leukste abc ter wereld. Zij maken allebei kans op het Gulden Palet, dat samen met het Gouden Penseel wordt uitgereikt op 25 september.

dinsdag 25 juni 2013

De bib voorspelt een spannende zomer

Wou je liever dat we je een warme zomer voorspelden? Dat kan ook, want je zult het weer warm krijgen deze zomer. Met het juiste boek in je valies of op de ligzetel zal het zweet je uitbreken, zul je je hart in de keel voelen kloppen!

Een zomer met veel zon, warme temperaturen en koele drankjes op een terras… kunnen we je niet beloven, al wensen we je het wel van harte toe. Wat we wel met zekerheid kunnen voorspellen, is dat deze zomer spannend wordt.

Moorden dicht bij huis

Je leest graag Aspe of Deflo maar hebt alles van hen al gelezen? Waarom dan niet eens Michael Berg geprobeerd? Michael Berg won eind mei de Gouden Strop voor zijn thriller Nacht in Parijs. Vorig jaar won de Vlaming Bram Dehouck zelfs twee prijzen voor Een zomer zonder slaap. Andere thrillerschrijvers in het Nederlands zijn o.a. Patrick De Bruyn, Bavo Dhooge en Bob Van Laerhoven.

Of in het hoge Noorden

Heb je wel iets met Scandinavië? Je hebt alles al gelezen van Henning Mankell, Liza Marklund, Karin Fossum? Gelukkig is de voorraad thrillerschrijvers in het Noorden van Europa bijna onuitputtelijk. Alternatieven zijn er dan ook genoeg: Viveca Sten, Hakan Ostlundh, Lars Kepler, Camilla Läckberg, Kristina Ohlsson, Hakan Nesser… te veel om op te noemen!

Over de grote plas

Onlangs is de nieuwste van Karin Slaughter verschenen, zeker een aanrader als je het in de VS wil zoeken. Ongelooflijk spannend, en dan ook vaak uitgeleend… Gelukkig is ook Karin Slaughter niet alleen: waarom lees je niet eens iets van Lisa Gardner, Tess Gerritsen, Jeffery Deaver, Dan Brown, Michael Connelly?

Over het Kanaal

Het genre van de detectiveroman moet wel bijna in Groot-Brittannië ontstaan zijn. Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Inspector Morse en Miss Marple behoren tot de klassiekers. Maar ook nu wordt over het Kanaal nog heel veel spannends geschreven. Peter James, Ruth Rendell, Peter Robinson, Val McDermid en vele anderen komen ook nu nog regelmatig met pareltjes van detectiveromans op de proppen.

En zelfs bij God in Frankrijk!

En als je dacht dat thrillerschrijven aan schrijvers in Germaanse talen is voorbehouden, dan heb je het verkeerd voor! Fred Vargas is al lang een grote naam in Frankrijk, en ook Franck Thilliez schrijft boeken die je moeilijk weg kunt leggen. Voor wie het liefst in de taal van Molière leest, is Maxime Chattam een aanrader: we hebben een aantal van zijn boeken in het Frans.

Met de teletijdmachine

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het genre van de historische thriller, dat aan een opmars bezig is. Philip Kerr legt zich met zijn detectives toe op de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ga je liever wat verder terug in de tijd? Dan kunnen we je van harte C.J. Sansom aanbevelen, die zijn personages bloed laat vergieten in de tijd van Hendrik VIII.

Verkies je spanning om te ontspannen tijdens de vakantie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk de thematafels of snuister op het rek.

Spannende boeken kan je het hele jaar door lezen, maar vooral in de zomermaanden vliegen ze als zoete broodjes de deur uit. Kom dus zeker tijdig je vakantielectuur kiezen in de bib of op de bibus.

Thrillerlezers verwennen

Traditiegetrouw worden thrillerlezers in de zomermaanden in de watten gelegd. Er verschijnen veel nieuwe thrillers, dus je kan met spannend nieuw leesvoer in je koffer op reis vertrekken. En dit jaar sprak Cobra.be met twee bekende thrillerschrijvers: de Amerikaanse Karin Slaughter en de Noor Jo Nesbo.

Je vindt beide interviews op de website van Cobra:



vrijdag 21 juni 2013

Acteur James Gandolfini overleden

De Amerikaanse acteur James Gandolfini is onverwacht overleden. Op vakantie in Rome stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval.


De 51-jarige acteur was vooral bekend voor zijn hoofdrol als Tony Soprano in de televisiereeks The Sopranos.  De serie liep gedurende zes seizoenen (van 1999 tot 2007). In de serie staat Tony Soprano aan het hoofd van een beruchte maffiafamilie in New Jersey. Hij kampt met paniekaanvallen en familiale problemen en gaat daarvoor naar een psychiater. Je vindt alle seizoenen van The Sopranos in onze dvd-collectie.
 
 
 
 
James Gandolfini speelde o.a. ook in films als True romance, 8mm en The juror. Recent was hij ook te zien in Killing them softly en Zero dark thirty. Al deze films vind je nu of binnenkort in onze collectie.

dinsdag 18 juni 2013

Vlaamse films bekroond in Portugal

Op het filmfestival van Setubal in Portugal vielen zaterdag 4 Vlaamse films in de prijzen. The broken circle breakdown van Felix Van Groeningen mocht drie prijzen in ontvangst nemen, waaronder de hoofdprijs van het festival. Heb je deze film nog niet gezien? Dan is het goede nieuws dat hij sinds vorige week beschikbaar is in de bib (al moet je hem misschien wel reserveren...).

Brasserie Romantiek, van Joël Vanhoebrouck sleepte de publieksprijs in de wacht. Regisseur Peter Monsaerts werd bekroond met de prijs voor de beste debuutfilm voor Offline. Beide dvd's vind je binnenkort in onze collectie.

Ten slotte viel ook Anke Blondé nog in de prijzen: zij won de Mario Ventura-award voor haar korte film Dura Lex. Deze prijs bekroont jaarlijks het beste scenario van een Europese kortfilm.

woensdag 12 juni 2013

Fietsen voor bibliotheken: ook de bibus zal erbij zijn



Het is bijna zover! Dinsdag 18 juni trapt Cycling for Libraries zich op gang in Amsterdam. Deze editie, de Coastside route, loopt helemaal tot in Brussel via Brugge, Gent en Affligem.


Wat betekent “Cycling for libraries”?


Cycling for libraries is een internationale fietsconferentie voor bibliothecarissen en bibliotheekliefhebbers. Het evenement wil bibliotheken promoten en mensen bewustmaken van de belangrijke dienstverlening die bibliotheken aanbieden aan de gemeenschap waarvoor ze werken.

Cycling for libraries is een conferentie waarbij de blootstelling aan powerpointpresentaties minimaal is, net zoals het zitten luisteren naar toespraken in zalen.

Bibus begroet fietsende bibliothecarissen op 23 juni

In Nederland staan onder meer Amsterdam, Den Haag, Delft en Renesse op het programma. Zondag 23 juni steken de honderd fietsende bibliothecarissen de grens over. Die dag bezoeken ze de bibliotheek van Oostkamp, waar ook de bibus van de partij zal zijn!

Zin om (gratis) een dag mee te fietsen of één van de unconferences of seminaries bij te wonen? Dat kan!

Hierbij de route en het programma:
  • Zondag 23 juni – van Brugge naar Gent
12.00 u. bezoek Openbare Bibliotheek – Infopunt Oostkamp en Bibus Zwevegem
… vertrek naar Gent
18.00 u. unconference in DOK
  • Maandag 24 juni – van Gent naar Affligem
10.00 u. bezoek Openbare Bibliotheek Gent
11.00 u. bezoek Boekentoren
13.00 u. vertrek naar Dendermonde
… bezoek Openbare Bibliotheek Dendermonde in aanwezigheid van Minister van Cultuur Joke Schauvlieghe
… vertrek naar Affligem
  • Dinsdag 25 juni – van Affligem naar Brussel
… bezoek Openbare bibliotheek Affligem
… bezoek Openbare bibliotheek Gooik
… bezoek Nederlandstalige Openbare Bibliotheek Elsene ‘Sans Souci’ en Bibliothèque Publique Communale Francophone d’Ixelles
… aankomst op de Grote Markt (verzamelen achter de Beurs)
… avondfeest
  • Woensdag 26 juni – Brussel
09.00 u. verzamelen aan het Paleizenplein
09.30 u. vertrek vanaf het Paleizenplein naar het Luxemburgplein
10.00 u. Europees Parlement: afgifte ‘memorandum’
11.30 u. Vlaams Parlement: ontvangst en lunch (in besloten kring)
… bezoek Muntpunt
17.30 u. Europees Parlement: ontvangst, bezoek parlementsbibliotheek en receptie (in besloten kring)
… after-party

dinsdag 11 juni 2013

150 jaar Louis Couperus

Gisteren, 10 juni, was het 150 jaar geleden dat Louis Couperus geboren werd. Hij was een grote naam in de Nederlandse literatuur. Hij beoefende vele literaire genres: gedichten, verhalen, romans, reisverslagen, feuilletons en sprookjes. Hij schreef meer dan 50 werken. Daarnaast was hij een echte reiziger: Italië en Zuid-Frankrijk waren geliefde pleisterplekken, en hij ging als journalist naar Azië en Afrika.

Titels als Eline Vere, De stille kracht, Van oude mensen de dingen die voorbijgaan, doen nog bij veel mensen een belletje rinkelen. Het zijn niet toevallig ook verfilmde boeken.

Couperus wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. Je vindt nog heel wat van zijn boeken bij ons in de bib. Ze staan in het magazijn, maar je kan ze gewoon vragen aan de balie, dan halen we ze voor je op.

Ook in de collectie: 3 verfilmingen van Couperus' werk en 2 luisterboeken. Die zijn gewoon in de bib op het rek te vinden.

Meer informatie over Couperus:

Schotse schrijver Iain Banks overleden


De Schotse schrijver Iain Banks, auteur van The wasp factory, is overleden. Hij werd 59 jaar. In april had hij nog laten weten dat hij leed aan kanker. Zijn laatste boek dat nog deze maand verschijnt, gaat over zijn ziekte. Banks schreef romans en sciencefiction.


Iain Banks brak in 1984 wereldwijd door met zijn debuut The wasp factory, vertaald als De wespenfabriek. Het succes stelde hem in staat om zich voltijds aan het schrijven te wijden.

Zijn eerste sciencefictionroman schreef hij in 1987. Sciencefiction publiceerde hij onder de naam Iain M. Banks. De tussen-M liet hij weg voor zijn andere romans.

Banks was een van de toonaangevende hedendaagse Britse auteurs en kwam regelmatig op radio en tv. Vóór hij bekend werd als schrijver, tijdens zijn studententijd, was hij zelfs al te zien als figurant in de film 'Monty Python and the Holy Grail'.

Wil je graag iets lezen van Iain Banks? Neem dan hier een kijkje in onze catalogus en maak je keuze!

vrijdag 7 juni 2013

Kort literair nieuws

In deze post enkele korte nieuwtjes van het literaire front. De Spaanse schrijver Antonio Muñoz Molina en de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes winnen belangrijke literaire prijzen,  en de Britse auteur Tom Sharpe is overleden.

Antonio Muñoz Molina wint de Asturië-prijs voor literatuur

De Asturië-prijs wordt weleens de Spaanse versie van de Nobelprijs genoemd en is 50.000 euro waard. De jury loofde de diepgang van Muñoz Molina's werk en de briljante schrijfstijl van de auteur.

Voor de prijs waren er 18 kandidaten uit 11 landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar die de prijs krijgt toegekend. Hij werd al in verschillende talen vertaald, waaronder ook het Nederlands. Je vindt zijn boeken bij ons in vertaling. Lees je deze auteur liever in het Spaans? Dat kan! We hebben een drietal van zijn boeken in de originele versie.

 

Women's prize gaat naar A.M. Homes

De Women's Prize stond vorig jaar nog als de Orange Prize bekend. Het is, zoals de huidige naam zegt, een literaire prijs waarvoor alleen vrouwelijke Engelstalige schrijvers in aanmerking komen. Het prijzengeld bedraagt 30.000 Britse pond.

A.M. Homes won de prijs voor  haar roman 'May we be forgiven', in het Nederlands vertaald als 'Vergeef ons'.

Deze roman is een satire "waarin de Amerikaanse droom op zijn kop wordt gezet". Hoofdpersonage Harold Silver raakt verstrikt in een gezinsdrama, verliest op korte tijd alles, en probeert zijn leven weer op poten te zetten. In een verraderlijk luchtige stijl beschrijft de roman hoe Silver zijn vaak kafkaiaanse strijd voert om te redden wat er te redden valt.

Zowel de originele Engelse versie als de Nederlandse vertaling vind je bij ons in de bib. Maar ook de andere romans van A.M. Homes zijn de moeite waard!

Tom Sharpe overleden

De Britse schrijver Tom Sharpe is gisteren in Spanje overleden. Hij werd 85 jaar.

Sharpe schreef heel wat bestsellers en had vooral succes met zijn serie rond Wilt. Er verschenen zes boeken rond leraar Henry Wilt, die het hard te verduren krijgt door de streken van zijn vierling en zijn snobistische vrouw.

De auteur stond bekend om zijn satirische schrijfstijl en wrange humor. Enkele van zijn boeken werden verfilmd voor televisie.

woensdag 5 juni 2013

Dirk Bracke viert 20 jaar schrijverschap

Eén van de bekendste en populairste Vlaamse jeugdauteurs, Dirk Bracke, vierde op 4 juni zijn zestigste verjaardag. In 2013 viert hij daarnaast ook nog eens 20 jaar schrijverschap.

Bij de critici ligt Dirk Bracke niet altijd goed, maar door zijn lezers wordt hij op erg gewaardeerd. Zijn carrière begon in 1987 met het schrijven van Vlaamse Filmpjes. In 1993 verscheen zijn eerste jeugdboek: 'Steen' ging over een jonge jager die in de ijstijd leeft. Met zijn tweede boek, 'Blauw is bitter' (1994), sloeg hij echter een heel andere weg in en vertelde hij over kinderprostitutie op de Filipijnen.

Die weg van actuele, maatschappelijke thema’s en controversiële onderwerpen volgt hij tot vandaag.  Dertigers van nu kennen ongetwijfeld nog 'Het uur nul' of 'Stillelippen' (1999), aangrijpende verhalen over aids, doofheid en drugs. In de loop der jaren schreef Bracke over incest, verslavingen, straatbendes… 'Under construction', dat later dit jaar verschijnt, zal over transgenders gaan.

Ook iets lezen van Dirk Bracke? Je vindt zijn boeken op het rak van de jongerenromans. Of neem alvast een kijkje in de catalogus!

Gouden Strop gaat naar Michael Berg

De Gouden Strop bekroont het beste Nederlandstalige spannende boek. Michael Berg nam de prijs in ontvangst tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.


"Berg koppelt een sterke en geloofwaardige plot aan actuele maatschappelijke thema's. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek", zei juryvoorzitter Annemarie van Gaal.
"Het geeft ‘Nacht in Parijs’ een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller." Berg krijgt 10.000 euro een sculptuur.

Andere genomineerden

Andere genomineerden waren de Vlaming Jo Claes met zijn thriller ‘Getekend vonnis’ en de Nederlanders Corine Hartman, Arjen Lubach en Charles den Tex. Walter Lucius won met ‘De vlinder en de storm’ de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Hij ontvangt 1.000 euro en een prent.

A.F.Th. van der Heijden wint de Hooftprijs

A. F. Th Van der Heijden (°1951) krijgt de P.C. Hooftprijs. De jury waardeerde zijn werk omdat zijn stijl "ongeremd en retorisch" is, " weinig beperkingen kent en soms uit zijn eigen zinsverband barst".

Van der Heijden schreef nu al bijna 30 boeken, maar de jury beschouwt die als "één werk. Uit het één groeit het ander en soms is een nieuw boek nodig om een vorig te begrijpen". En nog volgens de jury: "Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen."

Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs is 60.000 euro waard en wordt sinds 1947 (de 300ste verjaardag van het sterfjaar van Pieter Corneliszoon Hooft) afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De uitreiking vindt traditioneel plaats in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Al meer dan eens bekroond

Van der Heijden kreeg recent de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs voor zijn roman 'Tonio', over de dood van zijn enige zoon in een verkeersongeluk. In januari van dit jaar ontving hij al de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk.

Van 'Tonio' is al een Duitse vertaling verschenen, en er volgen nog een Engelse, Hongaarse en Chinese. Het boek wordt ook verfilmd.

Amos Oz wint de Kafkaprijs


De Israëlische auteur Amos Oz heeft in Tsjechië de Franz Kafkaprijs gewonnen. De jury kende hem de prijs toe, "omdat zijn werk zo universeel is".
Een internationale jury, dit keer onder leiding van de Duitser Marcel Reich-Ranicki, reikt de prijs uit. Die is 10.000 dollar waard.
De onderscheiding gaat naar het hele oeuvre van een auteur wiens werk lezers van alle rangen, standen, landen en culturen aanspreekt.
Vorige winnaars waren onder meer Philip Roth (VS) en Nobelprijswinnaars Elfriede Jelinek (Oostenrijk) en Harold Pinter (Groot-Brittannië). Ook Haruki Murakami en John Banville wonnen deze prijs al eens.
In oktober komt Amos Oz de Kafkaprijs zelf ophalen in Praag.

Amos Oz wordt vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. Hij kreeg eerder al de Goetheprijs in Duitsland. Bekende romans van zijn hand zijn 'Black box', 'Mijn Michael', 'Een vrouw kennen'. Ook zijn autobiografie 'Een verhaal van liefde en duisternis' wordt wereldwijd als een meesterwerk beschouwd. Recent bracht hij de verhalenbundel 'Onder vrienden' uit, waarvoor hij inspiratie haalde uit zijn jaren in de kibboets.

woensdag 29 mei 2013

Vier Vlaamse films genomineerd op Portugees filmfestival

Vier Vlaamse speelfilms zijn dit jaar geselecteerd voor deelname in de verschillende competities van het 29ste Festroia International Film Festival in Setubal, Portugal. Dat maakte het Vlaams Audiovisueel Fonds woensdag bekend. Het festival in Setubal loopt van 7 tot 16 juni en organiseert ook een ‘focus op de Belgische film’.

Competitie

De Vlaamse films ‘Brasserie Romantiek’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Offline’ en ‘Tot altijd’ doen mee aan de competitie en maken dus kans op een prijs.. De eerste twee werden opgenomen in de officiële selectie en zijn zo in de running voor een zilveren of gouden ‘Dolphin Award’. ‘Offline’ wordt vertoond binnen het competitieve First Works-programma en ‘Tot altijd’ dingt mee naar een prijs binnen de categorie ‘Man and His Environment’.

Belgische film in de kijker

De focus van het festival op de Belgische film brengt een aangepast programma aan speelfilms en korte films en een hommage aan acteur Jan Decleir, via de vertoning van ‘Daens’, ‘Firmin’, ‘De zaak Alzheimer’ en ‘Smoorverliefd’. Er is ook een showcase met onder meer Erik Van Looys ‘Loft’, Felix van Groeningens ’De Helaasheid der Dingen’, Hans Van Nuffels ‘Adem’, Michaël R. Roskams ‘Rundskop’ en ‘Hasta la Vista’ van Geoffrey Enthoven.

Zin gekregen in een avondje Vlaamse film?

Bijna al de hier genoemde Vlaamse films vind je bij ons op dvd. Een paar andere, zoals Brasserie Romantiek en The broken circle breakdown, zijn nog in bestelling.